William Spaaij en René van Kooten spelen Orson Welles

Acteurs William Spaaij en René van Kooten gaan de rol van regisseur en acteur Orson Welles spelen in een Nederlandse versie van het stuk War of the Worlds. De voorstelling van Homemade Productions is van eind september tot en met eind december in het hele land te zien.

Actrice Gerrie van der Kleij speelt de rol van Rita Hayworth, de vrouw van Orson Welles. Andere rollen zijn weggelegd voor Robin van den Heuvel en Abel Leemans.

De voorstelling reconstrueert de avond in oktober 1938 waarop de jonge theatermaker Orson Welles op de radio een hoorspel uitzendt, War of the Worlds. De acteur zorgt ervoor dat het hoorspel, over een invasie van aliens op aarde, klinkt als een live journaalverslag. Binnen de kortste keren breekt de paniek uit. Mensen die naar de radio aan het luisteren zijn, springen in de auto om weg te vluchten. De telefoon in de studio staat roodgloeiend.

Publiek verwarren

"Orson wilde zijn publiek verwarren, bang maken zodat we als mensen meer bestand zijn tegen angst", stelt hoofdrolspeler Spaaij. "Wat geloof je wel en wat geloof je niet? Hoe laat je je beïnvloeden door media? Het is een ode aan angst. Orson was meedogenloos en zijn passie om kunst te maken ging ver. Waaronder dit hoorspel. Ondanks dat er van alle kanten paniek uitbrak ging hij door."

De kaartverkoop voor War of the Worlds is van start gegaan.