Winkeliers: extra coronasteun erg welkom

ZEIST (ANP) - INretail is tevreden dat het kabinet met extra steunmaatregelen voor de door de coronacrisis getroffen winkeliers komt. Dat laat de branchevereniging voor de non-food winkelsector weten naar aanleiding van de 7,6 miljard euro extra steun die het kabinet heeft toegezegd. Zo komt er voor de sector een voorraadvergoeding van 21 procent.

"De benarde positie van winkels die met onverkochte voorraden zitten wordt erkend", aldus INretail. De brancheorganisatie is ook positief over de extra vergoeding van vaste lasten en de verhoging van de maximale vergoeding voor de loonkosten.

Volgens de winkeliers zijn de banken nu aan zet. "Ze moeten onderdeel zijn van de oplossing die gevonden moet worden qua liquiditeits- en financieringsposities van ondernemingen," vindt INretail, die merkt dat banken "de hand stevig op de knip houden". Volgens een woordvoerder worden zo massa's in de kern gezonde ondernemingen kapot gemaakt. "Het risico van een tsunami aan faillissementen en ontslagen bij vooral mode-, schoenen- en sportwinkels blijft levensgroot."