Winkeliers proberen met kort geding heropening af te dwingen

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers proberen maandag via de rechter in Den Haag heropening van hun winkels af te dwingen. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn niet-essentiële winkels sinds half december op slot. Volgens winkeliersorganisatie INretail kunnen winkels veilig open, met inachtneming van de geldende coronavoorwaarden. Een door de organisatie aangespannen kort geding moet uitsluitsel bieden.

Volgens INretail is het onverantwoord om langer te wachten. Naast financiële problemen, kampen veel ondernemers ook met stress en andere mentale klachten. Het op afspraak winkelen, zoals recent werd toegestaan, en de mogelijkheid voor het afhalen van vooraf bestelde producten, bieden volgens de winkelbedrijven onvoldoende soelaas om de omzetverliezen op te vangen.

Momenteel zijn circa 56.000 winkeldeuren gesloten. Dat kost volgens INretail 700 miljoen euro omzet per week. Van de 300.000 banen bij winkeliers zijn er volgens de branchevereniging 50.000 tot 60.000 in gevaar als dit nog langer duurt.