Winnaar Slimste Mens: Jan Rot is eigenlijk de winnaar van seizoen

Hoewel Jacob Derwig vrijdagavond De Slimste Mens heeft gewonnen, vindt de acteur dat Jan Rot eigenlijk de winnaar is van het negentiende seizoen. De zanger en cabaretier, die terminaal is en bij hoge uitzondering nog een keer mocht meedoen aan de kennisquiz van KRO-NCRV, strandde woensdag in de kwartfinale. "Jan is natuurlijk de echte winnaar van het seizoen. Hoe gedreven en vrolijk hij was, zeker gezien de omstandigheden. Die had me wel kunnen verslaan in de finale", zegt Derwig tegen het ANP.

In werkelijkheid streed de acteur tegen schrijver Frank Heinen en journalist Martin Visser. Het was "achterlijk spannend", aldus Derwig. "Ze wisten zo verschrikkelijk veel. Het zijn allebei heel slimme jongens." De laatste ronde tegen Heinen dacht de acteur even dat het gedaan was. "Hij had alle vijf de antwoorden over Tolstoj goed, maar toen hij zich een seconde onder mij liet zakken wist hij niets bij de laatste vraag. Toen schoot ik er drie goals in en kwamen de glitters uit de lucht. En voor die glitters doe je het natuurlijk."

De acteur stond bovenaan het klassement van De Slimste Mens en was daardoor verzekerd van een plekje in de finale. Dat hij zou winnen, was voor hem nog wel een verrassing. "Zeker omdat ik in het begin zeven afleveringen meedeed, daardoor in een flow kwam maar toen weer weken moest wachten tot de finale. Ik heb de afgelopen weken ook op televisie gekeken naar de kandidaten die ik niet ben tegengekomen. Ik wilde zeker weten of ik wel terecht gewonnen had."

Een waardige winnaar vindt hij zichzelf en Derwig is ook nog eens de allereerste acteur die wint. "Dat voelt heel eervol. Er hebben de afgelopen jaren cabaretiers, journalisten en politici gewonnen, dus het is mooi om nu als acteur in dat rijtje te staan. Goed voor de hele beroepsgroep."

Derwig blikt terug op een "heel leuk avontuur" dat hij graag nog eens zou willen meemaken. "Maar die kans krijgt natuurlijk alleen Jan Rot."