Winst zuivelconcern FrieslandCampina keldert door coronacrisis

AMERSFOORT (ANP) - De winst van zuivelconcern FrieslandCampina is vorig jaar fors gedaald als gevolg van de coronacrisis. Ook kampte het bedrijf met hoge reorganisatiekosten. Vanwege de pandemie besloot FrieslandCampina eerder al om veel banen te schrappen.

Onder de streep hield de onderneming 79 miljoen euro over, bijna 72 procent minder dan een jaar eerder. Volgens topman Hein Schumacher leidt dit ertoe dat het coöperatieve bedrijf niet zoals gebruikelijk nog een nabetaling kan doen aan aangesloten melkveehouders. Ook worden er geen ledenobligaties uitgegeven. "Een enorme domper voor onze leden", geeft hij aan.

FrieslandCampina hield de omzet met meer dan 11 miljard euro wel aardig op peil, mede door flink toegenomen onlineverkopen. Maar daar stond het wegvallen van lucratieve leveringen aan horeca en cateraars tegenover. Direct na het uitbreken van de pandemie gingen de melk- en zuivelprijzen bovendien hard omlaag. Ook had het bedrijf last van een sluiting van de grens tussen China en Hongkong. Over de hele linie kwamen de marges hierdoor een stuk lager uit.

De onderneming kondigde in november al aan zo'n duizend banen te schrappen. Dat betrof besparingsmaatregelen die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, maar vanwege de crisis heeft het bedrijf ze eerder in gang gezet. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren.