Winterspelen van 2030 later toegewezen wegens klimaatverandering

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité heeft de toewijzing van de Olympische Winterspelen van 2030 uitgesteld. Met het oog op de klimaatverandering, en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport, is het IOC niet langer van plan de gastheer van de Winterspelen van 2030 tijdens de algemene vergadering van 2023 aan te wijzen, aldus directeur Christophe Dubi op een IOC-vergadering.

De selectiecommissie moet volgens Dubi meer tijd krijgen om alle factoren te onderzoeken en met onder meer experts te praten voordat een ​​beslissing wordt genomen. De IOC-directeur sprak uitvoerig over de opwarming van de aarde en de impact daarvan op duurzame wintersport. Als mogelijke voorwaarde noemde Dubi dat toekomstige gastheren gedurende een periode van tien jaar temperaturen onder nul graden Celsius zouden moeten kunnen tonen tijdens de olympische periode.

Vooralsnog is er geen concreet tijdschema voor de toewijzing, aldus Dubi. De drie eerdere geïnteresseerden voor de Olympische Spelen van 2030 zijn geïnformeerd. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld. De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d'Ampezzo.