Wit-Rusland eist uitlevering oppositieleider Tichanovskaja

MINSK (ANP/AFP) - Wit-Rusland heeft om de uitlevering gevraagd van oppositieleider Svetlana Tichanovskaja. Zij zocht een veilig heenkomen in EU-lidstaat Litouwen na de omstreden verkiezingsoverwinning van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.

Justitie in Wit-Rusland maakte vrijdag bekend dat het buurland is gevraagd om de politica over te dragen. Wit-Rusland wil haar onder meer vervolgen voor "misdrijven tegen de gevestigde orde en de openbare veiligheid".

De politiek onervaren Tichanovskaja deed vorig jaar mee aan de presidentsverkiezingen omdat haar echtgenoot was opgepakt. Ze verloor van zittend president Loekasjenko, die volgens officiële cijfers ongeveer 80 procent van de stemmen kreeg. Dat zorgde voor grote maatschappelijke onrust, omdat veel Wit-Russen denken dat is gefraudeerd.

De Wit-Russische autoriteiten zeggen dat Tichanovskaja heeft samengezworen met medewerkers om voor rellen te zorgen en overheidsgebouwen over te nemen in de tweede stad van het land, Gomel. Haar woordvoerder heeft dat tegengesproken en zegt dat de politica alleen vreedzame protestacties steunt.