WSJ: Justitie VS bekijkt overname door Zoom om banden met China

SAN JOSE (ANP) - De Amerikaanse justitie onderzoekt de overname van het bedrijf Five9 door videovergaderdienst Zoom Video, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal. Dat gebeurt vanwege de Chinese banden die Zoom, dat een Amerikaans bedrijf is, heeft.

Zoom heeft een groot deel van zijn software-ontwikkelaars in China zitten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor echter in Silicon Valley en topman Eric Yuan is weliswaar in China geboren, maar heeft een Amerikaans paspoort. In het verleden zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de banden met de regering in Beijing.

Zoom telt haast 15 miljard dollar, omgerekend een kleine 13 miljard euro, neer voor Five9. Dat bedrijf maakt software waarmee bedrijven klanten service kunnen bieden. Five 9 heeft een speciale vergunning om bepaalde Amerikaanse en internationale netwerken aan elkaar te kunnen koppelen. Door de overname zou die vergunning naar Zoom overgaan en dat leidde tot het onderzoek om te kijken of de Amerikaanse nationale veiligheid in het geding is.