XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

"De rebellen blokkeren het privéjet terrein op Eindhoven Airport. De ingang van de VIP-lounge is bezet en ook de Luchtfietsers zijn op de luchthaven aanwezig. De activisten betreden de landingsbaan niet, zodat andere vluchten van en naar de luchthaven niet worden verstoord", aldus XR.

De Koninklijke Marechaussee heeft de groep meerdere keren gesommeerd om het terrein te verlaten. Maar de groep weigert dat te doen. Volgens de woordvoerder van XR blijven de demonstranten op het terrein totdat het vliegveld hun eisen inwilligt.

Volgens XR veroorzaakt het vliegveld luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade. De activisten eisen daarom dat Eindhoven Airport onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.