Yootha Wong-Loi-Sing overweldigd door reacties Amerikaans debuut

Weken na de release van de Amerikaanse film Really Love loopt de inbox van de Nederlandse hoofdrolspeelster Yootha Wong-Loi-Sing over met positieve reacties vanuit de hele wereld. Bijzonder, met name omdat het een film is met een zogeheten all black cast.

Eerder dit jaar werd Wong-Loi-Sing, die in Nederland doorbrak met Hoe duur was de suiker en recentelijk ook in de Amerikaanse serie Love Is_ van Oprah Winfrey te zien was, op het prestigieuze festival SXSW bekroond met een juryprijs voor haar hoofdrol in de romantische film Really Love. Nu de film sinds deze zomer ook op Netflix te zien is, blijkt hij ook bij kijkers wereldwijd in de smaak te vallen.

Heel bijzonder, zegt de actrice, met name omdat het een project met een all black cast is, wat betekent dat alle grotere rollen gespeeld worden door mensen met een donkere huidskleur. "Visueel gezien gebeurt dat gewoon niet vaak", vertelt de Nederlandse actrice. "En als het al gebeurt, dan gaat het verhaal er ook wel vaak over. Dit verhaal had letterlijk ook door een witte cast gespeeld kunnen worden. Het is niet politiek of maatschappelijk. Er zit geen reden achter dat het een zwarte cast is."

Om die reden vroeg de actrice (34) zich toch af hoe de film ontvangen zou worden, en welk publiek hem zou zien. "Je hebt dan het idee dat een wit iemand misschien denkt: deze film is niks voor mij. En dat zou jammer zijn. Ik kan ook naar Alles is liefde kijken, maar op de een of andere manier is andersom toch een soort grens ontstaan."

Film breed omarmd

Dat idee bleek ongegrond want de film wordt breed omarmd, blijkt uit de vele reacties die de actrice op de film kreeg. "Dan zie ik dat ook heel veel witte mensen van de film hebben genoten en dat zij zich ook konden identificeren met de personages. De keuzes die de filmpersonages maken blijken dan gewoon universeel en herkenbaar voor deze generatie en van die daarna."

Inmiddels is de film, over een ambitieuze rechtenstudente (Wong-Loi-Sing) die een relatie krijgt met een beginnende kunstenaar (Kofi Siriboe), overal ter wereld te zien via Netflix. En krijgt de Nederlandse reacties uit alle hoeken van de wereld. "Uit Jamaica, uit Nederland, uit Suriname en natuurlijk de VS, waar hij zelfs in de top 10 van meest bekeken films stond!" Een volgend Amerikaans project staat nu nog niet op haar agenda, maar stilzitten is er niet bij. De Nederlandse Netflixfilm Forever Rich, waarin Wong-Loi-Sing ook meespeelt, is sinds vorige week te zien.