Zaak terreurverdachte ‘Balie-jihadist’ en broer voor de rechter

ROTTERDAM (ANP) - De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen 'Balie-jihadist' Aziz A. en zijn broer Fatah begint woensdag. De rechtbank in Rotterdam heeft ten minste zeven dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak. De strafeis van het Openbaar Ministerie wordt eind deze week of begin volgende week verwacht.

Syriër Aziz, die in 2017 ineens opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt samen met zijn eveneens in Nederland neergestreken broer Fatah (44) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Aziz verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende rol had. Hij wordt ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië.

De broers werden eind 2018 opgepakt en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. De mannen ontkenden eerder al de beschuldigingen.

Aziz is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. Zij zou hem hebben geholpen met een verblijfsvergunning voor Nederland, terwijl ze wist van de kwalijke zaken waarvan A. wordt verdacht.