Zahavi leidt PSV met drie treffers in CL langs Galatasaray (5-1)

EINDHOVEN (ANP) - PSV is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen. De Eindhovenaren versloegen woensdag in een goed gevuld Philips Stadion de Turkse topclub Galatasaray in de tweede voorronde van de Champions League met 5-1. Eran Zahavi was met drie doelpunten en een assist de uitblinker. Mario Götze scoorde twee keer. De return is volgende week in Istanbul.

De winnaar neemt het in de derde kwalificatieronde op tegen Celtic of FC Midtjylland. PSV moet daarna nog een ronde overleven om het hoofdtoernooi te halen.

PSV had maar kort de tijd om zich voor te bereiden op het duel met de Turken. Een kleine drie weken geleden trainden de Eindhovenaren voor het eerst. Van de EK-gangers sloot Cody Gakpo vorige week aan. Denzel Dumfries, Donyell Malen en doelman Yvon Mvogo waren er nog niet bij. Dumfries en Malen keren vermoedelijk helemaal niet meer terug omdat ze op korte termijn een transfer naar het buitenland hopen te maken.

Goede indruk

Gakpo maakte op trainingen een goede indruk op Schmidt, maar de Duitser koos ervoor vast te houden aan de spelers die er vanaf het begin van de voorbereiding bij waren en meer op elkaar ingespeeld zijn. De basisopstelling was exact hetzelfde als een week eerder in de laatste oefenwedstrijd tegen PAOK Saloniki (1-0 winst).

PSV maakte een gretige indruk en jaagde Galatasaray vanaf het eerste moment op. Al binnen 2 minuten leidde dat tot de openingstreffer. De ervaren Uruguayaanse doelman Fernando Muslera ging opzichtig in de fout bij een terugspeelbal. Zahavi kon hem de bal ontfutselen en schoot uit de draai raak in het lege doel: 1-0.

De thuisploeg ging door en zorgde voor het nodige gevaar. Opvallende man was wederom Noni Madueke. De sterke en rappe pas 19-jarige aanvaller maakt een snelle ontwikkeling door en is, met het aanstaande vertrek van Malen, aan het uitgroeien tot een belangrijke waarde.

Individuele actie

Madueke stond met een individuele actie in de 35e minuut aan de basis van de 2-0. Zahavi kon de bal na zijn voorzet eenvoudig in het doel schuiven.

Galatasaray had weinig in te brengen. De Turkse topclub scoorde kort voor rust toch tegen. Rechtsback Philipp Mwene liet Ömer Bayram vanaf links een voorzet geven, waarna Emre Kilinç de bal achter doelman Joël Drommel kon koppen.

Na rust drukte PSV het vrij grote krachtsverschil alsnog uit in de score. Zahavi stelde met een vlugge voetbeweging Götze in staat de 3-1 te maken. De Duitser draaide de bal in de 51e minuut fraai in de bovenhoek. Zahavi zelf zorgde in de slotfase voor de 4-1 en na weer een fout van Muslera tekende Götze kort voor tijd ook nog voor de 5-1.