Zangcarrière Greetje Kauffeld (81) stopt na 70 jaar

Jazzzangeres Greetje Kauffeld legt na ruim zeventig jaar haar werk als zangeres neer. De 81-jarige zangeres stopt direct en brengt ook geen laatste album uit, zo vertelt ze in De Telegraaf.

Met de gezondheid van Kauffeld is niets mis, maar de zangeres zegt "niet vrolijk" genoeg meer te zijn voor haar werk. Dat komt vooral door de gevolgen van de coronapandemie. Alle negativiteit op sociale media en het cancelen van haar tournee zorgden voor somberheid. "Ik heb het gevoel gekregen dat ik in een bittere, boze wereld ben komen te leven. Vrolijk zijn kost me moeite. Dat kan ik eigenlijk alleen nog maar als ik bij mijn kinderen en kleinkinderen ben of bij het handjevol vrienden dat ik heb", vertelt ze in de krant.

De zangeres gaat vanwege het gebruik van de QR-code, waar ze niet achter staat, liever niet meer de deur uit. Ze trok zich terug in haar eigen huis en begon na te denken over de toekomst. "Ik heb wekenlang lopen denken en piekeren. Een week of drie geleden wist ik het zeker: ik wil niet langer optreden. Zingen doe ik nog altijd graag, maar nu alleen nog thuis."

Kauffeld deed in 1961 namens Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival met haar nummer Wat een dag. Ze pakte daarmee de tiende plaats. Ook over de grens kreeg ze naamsbekendheid: in Duitsland is ze populair schlagerzangeres. In 2014 kreeg de 81-jarige de Edison Jazz Oeuvreprijs voor haar werkzaamheden.