ZDF-analyse: SPD wint dankzij historisch zwakke CDU/CSU-kandidaat

BERLIJN (ANP) - Het verwachte forse verlies van de conservatieve unie CDU/CSU bij de Duitse verkiezingen zou te wijten zijn aan een "historisch zwakke kandidaat", een verzwakt partij-imago en een gebrek aan expertise binnen de partij. Dat is de belangrijkste conclusie van een zondag gepubliceerde verkiezingsanalyse door de Forschungsgruppe Wahlen, een onderzoeksgroep die de berichtgeving van de Duitse omroep ZDF ondersteunt.

Daarentegen zou de SPD juist geprofiteerd hebben van een versterkte partijreputatie na vier jaar lang een betrouwbare coalitiepartner van de CDU/CSU te zijn geweest onder bondskanselier Angela Merkel. Daardoor groeide het politieke vertrouwen vertrouwen in de SPD en diens leider Olaf Scholz, de enige kandidaat aan wie kiezers "kanselierskwaliteiten" zouden toeschrijven.

67 procent van de Duitsers ziet Scholz als een potentiële regeringsleider, becijferde de Forschungsgruppe Wahlen. Slechts 29 procent ziet dit in CDU-leider Armin Laschet, en maar 23 procent in De Groenen-leider Annalena Baerbock.

60-plussers

Volgens de verkiezingsanalyse verloor de unie haar kiezersblok van 60-plussers, die in 2017 nog 41 procent van haar kiezers vormden, maar nu nog maar 34 procent. Dit jaar stemden evenveel 60-plussers op de SPD als op de CDU/CSU.

Volgens de analyse wijzen de Duitsers een nieuwe grote coalitie af. Een meerderheid van 55 procent geeft de voorkeur aan een door de SPD geleide regering boven een door de CDU/CSU geleide regering (36 procent).