Zeilster De Geus wint derde race en klimt naar zesde plaats

ENOSHIMA (ANP) - Windsurfster Lilian de Geus staat bij de Olympische Spelen na de eerste wedstrijddag op de zesde plaats in de RS:X-klasse. De Nederlandse begon met een achtste en elfde plek moeizaam aan het evenement, maar ze herstelde zich door de derde race in de baai van Enoshima winnend af te sluiten.

De 29-jarige De Geus is drievoudig wereldkampioene (2018, 2020 en 2021). Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro eindigde ze in 2016 als vierde. In Japan gaat De Geus nu voor goud. Voorlopig gaat haar Franse concurrente Charline Picon aan de leiding, voor de Poolse Zofia Noceti-Klepacka en de Italiaanse Marta Maggetti.

"Het was 'licht' weer en hard werken", zei De Geus. "Het is zwaar met de hitte, zwaarder dan normaal. Al had ik deze condities wel een beetje verwacht. Je moet onder deze omstandigheden blijven 'pompen' om zo hard mogelijk te kunnen gaan. In de eerste twee races zat ik elke keer net een beetje mis met de druk. Dat is heel erg jammer. Mijn laatste race had ik wel nodig, zeker."