Zeldzaam album Wu-Tang Clan heeft nieuwe eigenaar

Het zeldzame Wu-Tang Clan-album Once Upon a Time in Shaolin is van eigenaar gewisseld. De Amerikaanse overheid heeft het enige exemplaar verkocht. De identiteit van de koper blijft, net als het aankoopbedrag, geheim.

Justitie in Amerika had het album in handen gekregen doordat het in beslag was genomen. De eerdere en enige eigenaar was de omstreden Amerikaanse zakenman Martin Shkreli, bij het grote publiek beter bekend onder zijn bijnaam 'Pharma Bro'. Hij werd in 2018 tot zeven jaar cel veroordeeld omdat hij investeerders had opgelicht.

Shkreli had Once Upon a Time in Shaolin in 2015 gekocht voor het duizelingwekkende bedrag van 2 miljoen dollar. De plaat werd daarmee in een klap het waardevolste album ooit. In het koopcontract stond onder meer dat Shkreli de muziek de komende 88 jaar niet mocht delen met anderen. Daar hield hij zich echter niet altijd aan. Diverse keren liet hij fragmenten horen op internet.

Wu-Tang Clan-rapper RZA probeerde in 2018 het album nog in handen te krijgen toen Shkreli de muziek op eBay had gezet. Vanwege het ingewikkelde contract dat werd opgesteld bij de verkoop aan Shkreli kon hij het echter niet terugkopen.