Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

BRUSSEL (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken. Eerder heeft hij dat al per videoverbinding gedaan.

Na de speech zal Zelenski naar verwachting zijn opwachting maken bij de 27 EU-leiders, die enkele straten verderop bijeen zijn voor een extra top. Metsola was vorig jaar de eerste voorzitter van een EU-instelling die in het geheim naar Kiev reisde om Zelenski te spreken.

De verzamelde Europarlementariërs kregen in afwachting van de gast het Oekraïense volkslied te horen. Meermaals, omdat hij wat verlaat was.

Zelenski vloog mee met de Franse president Emmanuel Macron, die hij woensdag in Parijs bezocht. Bij aankomst in Brussel werden ze ontvangen door voorzitter Charles Michel van de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden van de EU en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.