Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

KIEV (ANP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld. "Pogingen van het IOC Russen in actie te laten komen op de Olympische Spelen zijn pogingen de hele wereld te vertellen dat terreur op de een of andere manier aanvaardbaar is".

De Oekraïense leider voegde er nog aan toe dat Rusland absoluut geen toestemming mag krijgen "de Spelen of welk ander sportevenement dan ook te gebruiken om propaganda te maken voor zijn agressie of zijn nationaal chauvinisme".

Zelenski drong opnieuw aan op bespoediging van wapenleveranties en zwaarder materieel om de strijd tegen het invasieleger van Moskou vol te houden. Hij noemde de situatie in de oostelijke regio Donetsk erg moeilijk. Bachmoet, Voehledar maar ook andere plaatsen liggen onophoudelijk onder vuur. "Rusland wil de oorlog lang laten duren en onze troepen uitputten. Dus moeten we tijd tot ons wapen maken. Zaken versnellen, haast maken met bevoorrading en nieuwe wapenopties openen voor Oekraïne."