Zelenski verwacht niet dat Belarus oorlog wordt ingesleurd

KIEV/ATHENE (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski denkt niet dat Belarus zal worden "meegesleurd" in de oorlog die Rusland tegen zijn land voert. "We geloven dat Belarus niet betrokken zal raken bij deze oorlog, maar er zijn provocaties en die zullen doorgaan", zei hij in een videobijdrage op een economisch forum dat in Athene wordt gehouden.

Zelenski leek te verwijzen naar recente uitspraken van zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Die zei zondag dat luchtafweersystemen raketten hadden onderschept die waren afgevuurd door Oekraïense troepen en dreigde met "vergeldingsmaatregelen".

Sinds het begin van de Russische aanval op 24 februari heeft Belarus toegestaan dat Russische troepen aanvallen lanceerden vanaf zijn grondgebied. "Veel raketten van verschillende kalibers werden afgevuurd vanaf het grondgebied van Belarus en veroorzaakten veel leed in Oekraïne", zei Zelenski.

Dat is volgens hem echter niet de schuld van het Belarussische volk, dat hij vroeg "al het mogelijke te doen om niet in deze oorlog te worden meegesleurd." Mocht dat toch gebeuren dan is Oekraïne voorbereid, aldus Zelenski.