Zenders positief over Buma-oproep voor meer Nederlandse muziek

De Nederlandse radiozenders staan allemaal positief tegenover de oproep van Buma Cultuur voor het draaien van zoveel mogelijk muziek van eigen bodem tijdens de coronacrisis. Veel stations benadrukken dat er altijd al veel aandacht was voor Nederlands product en willen dan ook niet expliciet zeggen dat er nu meer liedjes van Nederlandse artiesten gedraaid gaan worden.

"De radiozenders van NPO dragen de vaderlandse muziekscene een warm hart toe, zeker in deze moeilijke tijd", reageert Jurre Bosman, directeur NPO Audio op de oproep van de auteursrechtenorganisatie/belangenorganisatie. Hij wijst daarbij onder meer naar de Klomp Top 100 die 3FM anderhalve week geleden uitzond en op het onlinefestival van Radio 2 waarbij de line-up volledig uit Nederlandse artiesten bestond.

"Op de klassieke muziekzender NPO Radio 4 worden werken uitgezonden van musici en ensembles die als gevolg van de bijzondere situatie nu geen concerten kunnen geven", gaat Bosman verder. "Ook op FunX, NPO Radio 1 en 5 is er volop aandacht voor Nederlands product. Altijd en nu in het bijzonder. Muziek van eigen bodem was, is en blijft een speerpunt in ons programmering."

Nieuw talent

Dave Minneboo, programmadirecteur van Qmusic, vindt het "mooi dat Buma oproept om Nederlandse muziek te draaien". "Bij Qmusic kijken we altijd naar de wensen en behoeften van de luisteraar. We zijn een hitstation en draaien al veel muziek van Nederlandse makelij en dat zullen wij blijven doen."

RadioCorp, waar 100% NL en SLAM! onder vallen, sluit zich graag aan bij het initiatief van Buma Cultuur. "100% NL steunt al 15 jaar muziek van eigen bodem en gaat daar uiteraard mee door. Op SLAM! willen we ook in deze tijd het Nederlands product supporten. Gelukkig komt heel veel dancemuziek uit ons land. Wij zullen daarbij extra aandacht geven aan nieuw talent", zegt een woordvoerder.

Koningsdag

"Natuurlijk steunen wij Nederlandse artiesten", voegt een woordvoerder van Talpa Radio (Radio 538, Radio 10, Veronica, Sky Radio) daar aan toe. "We draaien het hele jaar door al veel Nederlands product en op Koningsdag hebben we daarom ook nog eens de handen ineen geslagen met de andere radiozenders.

Zondag kondigden alle grote radiozenders in Nederland aan dat ze op Koningsdag een gezamenlijke actiedag houden waarop ze van 07.00 uur tot 19.00 uur uitsluitend muziek van Nederlandse bodem draaien. Volgens een woordvoerder van een van deelnemende stations lag dit plan er al langer.

Buma Cultuur-directeur Frank Helmink deed de oproep maandag omdat artiesten door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook zien opgaan. Met steun van de radiozenders kunnen ze toch een extraatje ontvangen in deze moeilijke tijd.