Zes mensen vervolgd voor stadionramp Indonesië

MALANG (ANP/RTR/AFP) - De Indonesische justitie vervolgt zes mensen voor het drama in een voetbalstadion in Indonesië. Bij de chaos kwamen meer dan 130 mensen om het leven en raakten honderden gewond.

De politie meldt dat een aantal organisatoren van de wedstrijd en drie agenten zijn aangeklaagd. Ze worden verdacht van nalatigheid met de dood tot gevolg. Daarop staat een maximum celstraf van vijf jaar. Mogelijk kunnen meer mensen een aanklacht tegemoet zien.

President Joko Widodo kondigde deze week al een diepgravend onderzoek aan, na groeiende woede over het politieoptreden in het stadion van Malang in de provincie Oost-Java. Ook kondigde hij veiligheidscontroles aan van alle voetbalstadions in het land. Volgens de president is het drama grotendeels veroorzaakt door de gesloten deuren en steile trappen in het stadion.

Agenten grepen zaterdagavond in toen fans van Arema FC spelers probeerden te benaderen na hun nederlaag tegen aartsrivaal Persebaya Surabaya. Ze schopten en sloegen fans met wapenstokken, volgens ooggetuigen en zichtbaar op videobeelden. Supporters werden terug naar de tribunes gedreven. Velen werden vertrapt of stikten nadat traangas was afgevuurd. Onder de doden waren tientallen kinderen.