Zes onruststokers aangehouden in Amsterdam na winst Marokko

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft in Amsterdam zes mensen aangehouden bij ongeregeldheden nadat Marokko-supporters de straat op gingen om de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar te vieren. Een aanhouding werd gedaan vanwege het gooien van vuurwerk naar hulpverleners, zo meldt de politie op Twitter.

"Geweld tegen hulpverleners en bondgenoten is onacceptabel. Wij treden hier streng tegen op. We blijven scherp op relschoppers die de sfeer verpesten", aldus de politie. Het was dinsdagavond onder meer onrustig op het Mercatorplein in Amsterdam-West. De ME veegde het plein schoon nadat was omgeroepen dat mensen moesten vertrekken. Eerder meldde de politie al dat er zwaar vuurwerk werd afgestoken en op auto's werd gedanst.

Amsterdam kondigde eerder deze week aan dat het Mercatorplein in West en Plein '40-'45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan-West in Nieuw-West aangewezen werden als veiligheidsrisicogebied, waardoor de politie iedereen preventief mag fouilleren. Ook stond er een waterkanon paraat en werkte de politie in de hoofdstad samen met jongerenwerkers, straatcoaches en buurtvaders en -moeders.

Ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht moest de ME ingrijpen omdat relschoppers geen gehoor gaven aan oproepen om weg te gaan.