Ziekenhuizen Parijs schalen reguliere zorg af vanwege corona

PARIJS (ANP/AFP) - Alle ziekenhuizen in de regio Parijs moeten 40 procent van de reguliere zorg en operaties afschalen vanwege de coronapandemie. De gezondheidsautoriteiten hebben daartoe besloten omdat coronapatiënten bijna alle voor hen beschikbare bedden op de intensive cares hebben bezet.

De regio met circa 12 miljoen inwoners heeft 1050 ic-bedden voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus. Daarvan zijn er 973 bezet. Door het afschalen van de reguliere zorg komen er volgende week 527 bedden bij.

Het aantal positieve coronatesten in Parijs neemt sinds twee weken toe. Nu belanden dagelijks zeventig tot tachtig coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is bijna het dubbele van het aantal coronapatiënten dat op een dag naar huis mag. Zonder maatregelen wordt gevreesd dat de ziekenhuizen mogelijk volgende week al overbelast raken.

Frankrijk hoopt met lokale maatregelen een derde landelijke lockdown te voorkomen. Zo bleven de vaccinatielocaties in de regio Parijs afgelopen weekend open en zijn in drie andere regio's een weekendlockdown ingevoerd. Ook is het alcoholverbod in de Franse hoofdstad uitgebreid.