Zintsjenko is met Oekraïne terug in Nederland en PSV nog dankbaar

AMSTERDAM (ANP) - Oleksandr Zintsjenko denkt met veel plezier terug aan zijn seizoen bij PSV. "Dat jaar heeft mij echt een duwtje in mijn rug gegeven", zei hij zaterdag op een persconferentie voor het eerste duel van Oekraïne op het EK tegen het Nederlands elftal. "Ik heb daar het Europese voetbal leren kennen. Ik bewaar waardevolle herinneringen aan die periode."

De inmiddels 24-jarige Zintsjenko werd als huurling van Manchester City geen basisspeler bij PSV. De linksback moest zelfs regelmatig met Jong PSV meedoen. Inmiddels rekent trainer Pep Guardiola hem bij City wel tot zijn eerste keus. Met Zintsjenko vaak in de gelederen veroverde de ploeg de landstitel. De linksback was twee weken geleden ook basisspeler tijdens de verloren finale van de Champions League tegen Chelsea (0-1).

"Na die nederlaag was ik even helemaal kapot. Dat was de zwaarste periode uit mijn loopbaan. Die finale had ons seizoen nog mooier kunnen maken", bekende Zintsjenko die bij de nationale ploeg van Oekraïne regelmatig als middenvelder speelt. "Straks als ik ooit ben gestopt met voetbal, dan zal ik trots zijn dat ik die finale heb gespeeld. Maar nu ligt de focus helemaal op het EK. Ik speel waar de bondscoach mij nodig heeft. Ik speel niet voor mezelf maar om onze bevolking trots te maken."