Zodiac de Musical gaat over meer dan alleen astrologie

Zodiac de Musical gaat in mei in première. Volgens regisseur William Spaaij en acteur René van Kooten wordt het een heus spektakel. "Deze voorstelling heeft alles, muziek, drones, gave lichteffecten en een unieke locatie", vertelt Spaaij aan het ANP.

De musical vindt namelijk plaats in de oude koepelgevangenis van Breda. "Deze ruimte slaat heel erg aan", zegt Spaaij. En past ook goed bij de thema’s die de musical wil aansnijden. "Als je naar boven kijkt, lijkt het alsof je in een soort observatorium staat om de sterren te bekijken." Al gaat Zodiac volgens Spaaij over veel meer dan alleen astrologie. "Het gaat niet over horoscopen, maar om hoe de mens in verbinding staat met zichzelf en anderen."

Het verhaal van Zodiac, dat geschreven is door Dick van den Heuvel, speelt zich af in een dystopische toekomst van de aarde. De dierenriem heeft eeuwen geleden de mensheid gecreëerd en is teleurgesteld in het resultaat. "Grondstoffen zijn uitgeput, natuur is amper nog te vinden en de kloof tussen arm en rijk is nog groter geworden", vertelt Spaaij. Daarom sturen ze hun jongste lid, de boogschutter, eropaf met de opdracht de het leven te vernietigen.

Idealistisch

René van Kooten vervult de rol van een van de mensen op de dystopische aarde. "Ik ben de secretaris-generaal van de wereldbol. Ik moet beslissen over allerlei hele heftige onderwerpen als klimaatvluchtelingen en grenzen sluiten", vertelt Van Kooten. "Ik herken mezelf wel in deze rol. Ook ik was vroeger heel idealistisch, maar ben over de tijd pragmatischer geworden. Dat heeft de secretaris-generaal ook, maar die wordt geconfronteerd door de principes van zijn dochter."

Langzamerhand raakt de boogschutter gecharmeerd van de mensheid en ontstaat er een soort wederzijds begrip, vertelt Spaaij. "Dat is voor mij ook een belangrijke boodschap, dat je inziet dat keuzes nooit zo zwart-wit kunnen zijn als ze gepresenteerd worden", vertelt Van Kooten.