Zoektocht naar 70.000 extra stembureauleden wegens corona

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten gaan vanaf maandag op zoek naar 70.000 extra mensen om stembureaus te bemannen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Extra handjes zijn nodig bij onder meer het tellen en te kijken of de coronaregels wel worden nageleefd.

"Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Ik hoop dan ook dat veel mensen zich in maart willen inzetten voor de democratie. Want elke stem telt", zegt minister Kajsa Ollongren (Binnenlansde Zaken) hierover. Haar ministerie helpt gemeenten vanaf maandag met het werven van extra mankracht voor de stembureaus. Ambtenaren die voor de Rijksoverheid, waterschappen en provincies werken, worden opgeroepen zich aan te melden.

Om de verkiezingen goed te laten verlopen zonder dat mensen elkaar besmetten tijdens het uitbrengen van hun stem, wordt een aantal extra maatregelen genomen. Sommige stemlokalen gaan bijvoorbeeld al twee dagen eerder open. Om ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan de regels, zijn er volgend jaar gemiddeld niet drie, maar vier leden per stembureau. Ook zijn er meer stemmentellers nodig. Op de website elkestemtelt.nl kunnen mensen zich aanmelden.