Zuckerberg afgeschermd in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft de uitnodiging van het Europees Parlement geaccepteerd om uitleg te geven over het misbruik van persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers. Hij doet zijn verhaal echter niet in het openbaar; alleen de fractieleiders en de rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden zijn aanwezig.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani laat weten dat Zuckerberg mogelijk volgende week al naar Brussel komt. ,,Zijn komst is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen. Onze burgers verdienen volledige en gedetailleerde uitleg.’’

De data van naar schatting 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen EU-ingezetenen, konden worden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. De data zijn gebruikt bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Hoorzitting

De fractieleiders hebben besloten ook een hoorzitting te houden met vertegenwoordigers van Facebook en andere betrokken partijen. De nadruk ligt daarbij op de mogelijke impact op verkiezingen in Europa.

Het EU-parlement zei eerder dat de openbare excuses van Zuckerberg in het Amerikaanse Congres onvoldoende zijn. De Amerikaan moet komen uitleggen hoe privégegevens konden worden misbruikt en garanderen dat het niet opnieuw gebeurt.

0 Reacties Doe mee met de discussie →