Zuid-Afrikaanse president overweegt aftreden na schandaal

JOHANNESBURG (ANP) - De top van het in Zuid-Afrika regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) komt donderdagavond bijeen om een onderzoeksrapport te bespreken naar wat de affaire Phala Phala-boerderij wordt genoemd. President Cyril Ramaphosa zou op het punt staan af te treden naar aanleiding van het rapport, omdat het resultaat een afzettingsprocedure tegen de president zou rechtvaardigen. De Phala Phala-boerderij is een landgoed en wildpark van Ramaphosa ten noorden van Pretoria.

De grote vraag in het schandaal is waar een vermogen in cash in buitenlands geld vandaan komt dat verstopt zat in onder meer een sofa. Het geld werd gestolen nadat vermoedelijk een personeelslid op de buitenlandse valuta was gestuit. Het zou om zeker 580.000 dollar gaan, maar mogelijk veel meer. Ramaphosa heeft geen aangifte gedaan van de diefstal. Hij zou wel de dieven hebben achterhaald, ontvoerd en zwijggeld hebben betaald.

Toen de diefstal toch naar buiten kwam zei hij dat het geld in de sofa was gestopt nadat een Soedanese veehandelaar op Eerste Kerstdag 2020 twintig buffels had gekocht en in cash betaalde. Er is volgens het onderzoek echter geen bewijs dat zo'n bedrag legaal het land is binnengekomen of legaal is verworven bij een andere transactie.