Zuid-Korea stuurt voor het eerst eigen raket naar de ruimte

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Zuid-Korea heeft voor het eerst een ruimteraket gelanceerd die in eigen land is ontwikkeld. De tientallen meters lange KSLV-II, die ook wel de Nuri wordt genoemd, is gelanceerd in het gebied Goheung en bereikte binnen enkele minuten een hoogte van 600 kilometer. De raket moet als proef een satelliet in een baan om de aarde brengen.

De ontwikkeling van de ruim 47 meter lange raket heeft ongeveer tien jaar geduurd en zo'n 2 biljoen won (1,4 miljard euro) gekost. De lancering is een mijlpaal voor Zuid-Korea. Dat groeide de afgelopen decennia uit tot de twaalfde economie van de wereld, maar bleef achter op ruimtevaartgebied. Aziatische landen als China, Japan en India hadden al wel geavanceerde ruimtevaartprogramma's.

Ook buurland Noord-Korea heeft al eens een satelliet in een baan om de aarde gebracht. Dat gebeurde in 2012 en was door westerse landen met argwaan gevolgd. Die zagen de lancering als een verkapte rakettest. Het stalinistisch bestuurde Noord-Korea zorgt met enige regelmaat voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en dreigende taal te uiten richting andere landen.