Zuidoost-Aziatische landen eisen vrijlating Aung San Suu Kiy

SINGAPORE (ANP) - Zuidoost-Aziatische landen hebben op een ministersconferentie in Singapore de gezant van de militaire junta in Myanmar gevraagd de afgezette en gevangen regeringsleider Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen vrij te laten. Het gaat om ministers van het tien lidstaten tellende samenwerkingsverband ASEAN, waar Myanmar ook lid van is.

Er was ook felle kritiek op het gebruik van geweld tegen betogers. Minstens twintig demonstranten zijn tijdens protesten door veiligheidstroepen gedood sinds het leger 1 februari de macht greep.

De premier van het gastland Singapore, Lee Hsien Loong, veroordeelde scherp het "dodelijk geweld" dat de militaire coupplegers in Myanmar gebruiken. Lee zei dat de staatsgreep een enorme stap terug is voor het land. Hij ziet weinig in economische sancties omdat die de bevolking maar niet de militairen zouden treffen.

Volgens The Straits Times zouden de machthebbers in Myanmar er nu rond de ASEAN-conferentie voor terugdeinzen met scherp op betogers te schieten, maar volgens berichten van betogers uit Myanmar wordt er met scherp geschoten en zouden woensdag zeker drie demonstranten zwaar gewond zijn geraakt.