Zwangere vrouw kan vanaf 10 oktober afspraak herhaalprik maken

UTRECHT (ANP) - Zwangere vrouwen kunnen vanaf 10 oktober een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de regionale gezondheidsdiensten die de prikken zetten. De aanstaande moeders krijgen voorrang op de rest van de bevolking omdat zij ook de griepprik kunnen krijgen. Die groep loopt mogelijk meer risico's bij een coronabesmetting.

Verloskundigen en gynaecologen versturen de uitnodigingen. Zij kunnen die vanaf woensdag downloaden via hun vereniging, de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen.

Ouderen en zorgmedewerkers zijn als eersten aan de beurt voor de herhaalprik. Ook bewoners van zorginstellingen krijgen voorrang, net als mensen met het syndroom van Down, mensen met diabetes en mensen die om enkele andere redenen een verhoogd risico lopen.

De herhaalprik moet de afweer tegen het coronavirus versterken voor een nieuwe golf. De vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn aangepast om beter te werken tegen de omikronvariant die nu rondgaat.