Zweden maakt einde aan EK-dromen van Lewandowski’s Polen

SINT-PETERSBURG (ANP) - Zweden heeft met een zege het EK-avontuur van Polen beëindigd. De Zweden die al zeker waren van de achtste finales, versloegen Polen in Sint-Petersburg met 3-2. Polen is ondanks de doelpunten van sterspeler Robert Lewandowski met één punt in groep E uitgeschakeld.

Polen had na een nederlaag tegen Slowakije en een gelijkspel tegen Spanje een overwinning nodig in de laatste groepswedstrijd. Zweden was met 4 punten al zeker van de volgende ronde.

Toch was het Zweden dat al in de 2e minuut op voorsprong kwam. Forsberg liep goed door, kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied terug en schoot onder verdediger Jan Bednarek door hard binnen.

Kopbal

Lewandowski had Polen nog in de eerste helft op gelijke hoogte moeten brengen. Hij kopte echter op de paal en ook in de rebound belandde zijn kopbal op de paal.

In de tweede helft bezorgde Forsberg Zweden een nog grotere voorsprong. Na goed voorbereidend werk van invaller Dejan Kulusevski schoot hij zijn tweede binnen. Met een perfect geplaatst schot tussen twee verdedigers door maakte Lewandowski twee minuten later de 2-1. Zes minuten voor de einde van de officiële maakte de goalgetter van Bayern München zelfs nog gelijk.

Polen zetten aan voor een derde treffer en kreeg ook kansen, maar het doelpunt viel aan de andere kant. Invaller Viktor Claeson scoorde in blessuretijd op aangeven van Kulusevski en maakte een einde aan het toernooi van Lewandowski.