Zweden naar EK na winst in Roemenië

BOEKAREST (ANP) - Zweden heeft in groep F van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd een plaats afgedwongen op de eindronde. Het land won vrijdag bij de laatst overgebleven concurrent in de strijd om de tweede plaats, Roemenië. In Boekarest werd het 2-0 voor de Scandinaviërs.

De Zweden kwamen vrijwel nooit in de problemen en leidden bij rust al met 2-0. Marcus Berg opende de score, vervolgens bereidde de oud-speler van onder meer FC Groningen en PSV ook de treffer van Robin Quaison voor. Na de hervatting liet het elftal van bondscoach Janne Andersson de kansen om verder uit te lopen liggen.

Nederland heeft vermoedelijk baat bij het verlies van de Roemenen. De wedstrijden in groep C van de eindronde zijn verdeeld over Amsterdam en Boekarest. Beide landen krijgen bij directe plaatsing twee thuisduels. Als Roemenië zich niet direct plaatst en Oranje wel, levert dat voor het elftal van Ronald Koeman een extra duel in de Johan Cruijff Arena op.

Spanje, al eerder gekwalificeerd, versloeg in Cadíz Malta met 7-0. Álvaro Morata, Santi Cazorla, Pau Torres, Pablo Sarabia, Daniel Olmo, Gerard en Jesús Navas scoorden.