Zwitserland heeft ‘papa’ Sommer terug voor beslissend EK-duel

BAKOE (ANP) - Zwitserland kan in de laatste groepswedstrijd op het EK tegen Turkije beschikken over doelman Yann Sommer. De keeper van Borussia Mönchengladbach was woensdag direct na het verloren duel met Italië (3-0) terug naar zijn woning in Duitsland gegaan, voor de geboorte van zijn tweede kind. "Het was heel stressvol en emotioneel, maar desondanks heel fijn", zei Sommer. "Ik heb genoten van de dag na de wedstrijd. Onze kinderen hebben elkaar toen voor het eerst ontmoet. Ik kan weinig mooiere momenten bedenken."

Sommer zat twee dagen later in Bakoe naast bondscoach Vladimir Petkovic bij de persconferentie. "We hebben grote plannen", zei de doelman. De Zwitsers hebben 1 punt, behaald tegen Wales (1-1).

"We weten dat we een reële kans hebben om door te gaan als we tegen Turkije 3 punten pakken", zei Petkovic, die zaterdag in een open brief in de krant Schweiz am Wochenende de Zwitserse voetbalfans om steun had gevraagd. Petkovic bekende ook dat hij fouten had gemaakt tegen Italië. "Ik ben er niet in geslaagd om de nationale ploeg zo neer te zetten dat we de sterke Italianen konden verslaan. We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen zondagavond blij is. Dat we samen trots kunnen zijn op onze nationale ploeg en op Zwitserland."

Volgens Petkovic gaat Zwitserland in de hoofdstad van Azerbeidzjan min of meer een uitwedstrijd spelen. "Er zullen hier 30.000 fans uit Turkije zitten. Wij moeten ervoor zorgen dat dat positief voor ons gaat uitpakken. Dit is een beslissende wedstrijd. We krijgen geen tweede of derde kans meer."