Zwitsers stemmen in referendum over legalisatie homohuwelijk

BERN (ANP) - Inwoners van Zwitserland stemmen zondag in een referendum over de legalisatie van het homohuwelijk. Het parlement stemde vorig jaar voor de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, maar de conservatieve tegenstanders dwongen een referendum af.

Zwitserland is een van de laatste landen in Europa waar twee vrouwen of mannen niet met elkaar kunnen trouwen. Het is de verwachting dat de bevolking voor de legalisatie gaat stemmen. Uit peilingen komt naar voren dat veel Zwitsers het homohuwelijk steunen.

Koppels van hetzelfde geslacht kunnen in Zwitserland een partnerschap aangaan, maar krijgen daarmee niet dezelfde rechten als getrouwde stellen. Zo mogen ze nu geen kinderen adopteren en krijgen lesbische vrouwen geen toegang tot spermabanken. Ook is het lastiger om een in het buitenland woonachtige partner naar Zwitserland te halen.

Tegenstanders van het homohuwelijk voerden campagne tegen de legalisatie, onder meer met posters waarop huilende baby's te zien zijn met teksten als "ik heb geen mama" en "baby's op aanvraag?". Ook voorstanders van de wetswijzigingen voerden volop actie.