Eerste deelnemers Big Brother: “Ik raakte alles kwijt”

Het is twintig jaar geleden dat de eerste editie van Big Brother op televisie verscheen. Het was destijds een revolutie in de tv-wereld: gewone mensen opsluiten in een huis, kon dat wel? Een nieuw genre bleek geboren. Reality-tv veroverde de wereld. RTL Nieuws blikt met twee deelnemers van het eerste uur terug op hun tijd 'in het huis'.

Ruud Benard
Ruud Benard (64) was 45 toen hij meedeed aan Big Brother. "Toen ik uit het huis kwam, was ik op slag een BN'er," begint Ruud. "Overal waar ik kwam schreeuwden mensen 'effe knuffelen' of 'laat je niet gek maken.'  Een groot gekkenhuis was het. Jarenlang." Maar het deed de 'knuffelbeer uit Breda' geen goed. "Ik kon er helemaal niet mee omgaan. Het geld stroomde binnen, maar ik was naïef en ging met verkeerde mensen in zee. Ik raakte mijn huis kwijt, mocht mijn kind een tijd lang niet meer zien en onderwijl stapelden de belastingformulieren zich op. Wat je dan gaat doen? Jezelf terugtrekken en opsluiten. Ik ging als een kluizenaar leven. Ik durfde vijf jaar lang niet over straat." Inmiddels gaat het weer goed met Ruud. Hij werkt al orderpikker en woont samen met zijn dochter. "Ik verdien veel minder dan voorheen, maar ik heb mijn leven weer opgepakt. Mooi man."

Willem Boomsma
Willem Boomsma, nu 57 jaar oud, eindigde na Bart en Ruud op de derde plaats in de show. Voor hem kwam Big Brother als een geschenk uit de hemel. "Ik  lag toen in scheiding en het was tijd om orde op zaken te stellen. Iedereen in het gezin was toe aan rust. Het avontuur kon niet beter komen. Toen ik ervan hoorde, heb ik ook meteen auditie gedaan. Het was een hele screening, weet ik nog wel. Dat het programma zo groot zou worden, had niemand kunnen voorspellen. Wisten wij veel, we waren allemaal gewone mensen joh."

De docent van de hotelschool stond tien dagen na het einde van Big Brother alweer voor de klas. "Heerlijk, tussen de vertrouwde mensen. Zij hebben me toen ook heel erg gesteund. Ik kreeg in die beginjaren allerlei aanbiedingen en opdrachten." Daar heeft hij aardig mee verdiend, maar echt rijk is hij er niet van geworden. "Ik verdiende best wat, maar ik ben ook een big spender, haha." Hij is altijd met beide benen op de grond blijven staan. "Ik ben een nuchtere Groninger hè. Ik ben veel te nuchter om naast mijn schoenen te gaan lopen."

Bron(nen):   RTL Nieuws