Weigeren Avatar kostte Matt Damon kwart miljard

James Cameron heeft Matt Damon ooit de hoofdrol aangeboden in Avatar, zijn hitfilm uit 2009. De acteur weigerde omdat hij te druk was met de Jason Bourne-films, en liep daardoor ruim een kwart miljard dollar mis.

Matt onthult in een interview met de Britse GQ dat James hem een lucratieve deal bood: tien procent van de opbrengst van de film. Avatar leverde tot nu toe 2,79 miljard dollar op. De film was tot dit jaar de meest verdienende Hollywoodproductie ooit. In juli nam Avengers: Endgame die koppositie over.

De rol die Matt zou spelen ging uiteindelijk naar Sam Worthington, op dat moment een niet ontzettend bekende acteur. Volgens Matt had de regisseur dat plan al in zijn achterhoofd. "Toen hij het aanbood, zei hij al: Ik heb geen grote naam voor nodig. Als jij het niet doet, dan zoek ik een onbekende acteur en geef de rol aan hem. Want de film heeft het niet echt nodig," herinnert hij zich in het interview.

"Ik heb daar meer geld op tafel laten liggen dan welke acteur ook", zegt Matt over de afgeslagen deal. Maar de acteur weet zijn misstap ook te relativeren. "Dat was enorm balen en het is nog steeds pijnlijk. Maar mijn kinderen hebben allemaal te eten. Het gaat prima met me hoor."