Netflixdocu schok voor yogawereld: beroemde goeroe mishandelde en verkrachtte volgelingen

Bikram Choudhury is in de yogawereld een grootheid. De 75-jarige goeroe is de uitvinder van de bekende bikram-yoga, waarbij de yoga-oefeningen worden uitgevoerd in een hete ruimte. Choudhury is onderwerp van de onthutsende Netflixdocumentaire Bikram: Yogi, Guru, Predator waarin getuigen vertellen over de mishandelingen en verkrachtingen van de man uit India.

Choudhury heeft een fortuin verdiend met zijn yogalessen. Het kost 10.000 euro om bikramdocent te worden en hijzelf is de enige die licenties verstrekt. Het gaf hem veel macht en aanzien in de yogawereld, waardoor hij in 'een roofdier' veranderde. De goeroe genoot zoveel respect dat hij zijn gang kon gaan. Studenten die de opleiding volgden werden opgesloten in een hotel, kregen te weinig te eten en te weinig slaap. Ook mochten ze tijdens de lessen niet naar het toilet en schold Choudhury hen uit, terwijl hij enkel een Speedo en een Rolex droeg.

Andere studenten nodigde hij uit op zijn kamer, waar hij ze verkrachtte. Hij wist ze zo te manipuleren dat ze gewoon de opleiding bleven volgen en er niets van zeiden. De man is overigens wel meerdere keren aangeklaagd en veroordeeld, maar gaat ondertussen gewoon door. Volgend jaar maakt hij een tournee door India. Het kost 3.600 euro om bij een van zijn optredens aanwezig te zijn. “Dat vind ik zo choquerend. Iedereen weet wat hij gedaan heeft en het heeft geen enkele consequentie”, zegt Eva Orner, de regisseur van de documentaire tegen The Guardian. “Hij komt overal gewoon mee weg.”

 

Bron(nen):   The Guardian