New Scientist: misschien was het ook wel niet Richard III

Groot nieuws gisteren ook in alle journaals: het skelet van koning Richard III was gevonden. Of beter: geïdentificeerd. Een aantal maanden geleden is het skelet opgegraven van een man die Richard III zou kunnen zijn. De beenderen en de schedel lagen onder een parkeerterrein in Leicester, op de plaats waar vroeger de kerk zou hebben gestaan. De beenderen toonden de uiterlijke kenmerken van de koning die dankzij Shakespeare beroemd werd ('A horse, a horse, my kingdom for a horse'). Richard III was de laatste Engelse vorst die op het slagveld (in 1485) om het leven kwam. Hoe dat gebeurde is tot in details beschreven. Maar het nieuws van gisteren was spectaculair: er zou een overeenkomst zijn met het DNA van een verre verwant van Richard III, een Engelse meubelmaker. De New Scientist laat een aantal deskundigen aan het woord die van die ferme bewering niet zoveel overlaten. Die deskundigen leggen uit dat de methode die gebruikt is om zogenaamd vast en zeker te constateren dat het lijk van Richard III is helemaal niet zo waterdicht is. Als er nog een verwant van Richard III wordt gevonden kan een driehoeksmeting worden verricht, schrijft de site. Tot die tijd blijft het simpel: het kan Richard III zijn, maar ook iemand anders.

Bron(nen):   New Scientist      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Rodenburg

  Richard III sneuvelde eind 15e eeuw. Die meubelmaker van nu zal toen, zo’n 20 generaties terug, heel wat bet-bet (etc.) overgrootvaders hebben gehad. Zelfs als sommige van zijn voorouders al familie van elkaar waren en er dus minder dan 2 tot de 20e macht (= ruim 1 miljoen) verschillende voorouders waren. Dat het skelet een verwant is betekent nog niet dat het precies deze, koninklijke voorouder hoeft te zijn.
  Er is bijvoorbeeld een suggestie dat heel West-Europa rekenkundig inmiddels verwant zou zijn aan Karel de Grote: http://old.qi.com/qi_quibble_blog/2012/01/ancestor-tester.html

 2. Niegol

  Ze bedoelen dus dat analyse van mitochodriaal DNA na 20 generaties niet waterdicht is.
  Tja… das een open deur. Er is echter zo veel onderbouwend bewijs dat je er zeker wel vanuit mag gaan dat de kans dat dit niet Richard III is, ontzettend klein is.
  De locatie klopte, de scheve rug, de gelijkenis van het gezicht, de overeenkomsten van de wonden met de legendes. Het zou toch erg stom toeval zijn als het niet R III blijkt te zijn.

  Sterk genoeg om te gebruiken tijdens een rechtzaak? Nee, misschien niet.
  Wel sterk genoeg om een stel 500 jaar oude botten een herbegravenis voor te geven.

Reacties niet toegestaan