Harvey Weinstein krijgt steunbetuiging van Bill Cosby

Harvey Weinstein staat er niet helemaal alleen voor nu hij schuldig is bevonden aan twee van de vijf aanklachten die tegen hem liepen. Bill Cosby, die momenteel in de gevangenis verblijft nadat hij zelf veroordeeld werd vanwege seksueel misbruik, spreekt zich via Instagram uit tegen de uitspraak die Weinstein ten deel viel.

"Deze uitspraak is allesbehalve verrassend, omdat de juryleden niet afgezonderd werden waardoor ze volledige toegang hadden tot alles wat de media brachten. Daarbij hoorden ze ook de mening van 'de gewone mens op straat', waardoor ze totaal niet meer objectief konden oordelen in deze zaak. De heer Weinstein heeft geen eerlijk proces gehad. Dat bleek ook uit het handelen van de rechter, die de jury onder druk bleef zetten om tot een besluit te komen, terwijl er grote twijfel tussen de jury onderling was," aldus Cosby.

Hij vervolgt: "Hierbij stel ik een vraag die alle Amerikanen, met name rijke en beroemde mannen, blijft achtervolgen. Waar kunnen we in dit land nog eerlijkheid en onpartijdigheid vinden in ons rechtssysteem? En hoe kunnen we in dit land nog een eerlijk proces krijgen? Dit is een enorm treurige dag voor het Amerikaanse rechtssysteem."

Weinstein werd door de jury schuldig bevonden aan aanranding van een voormalige assistente, Mimi Haleyi, en verkrachting van Jessica Mann die destijds actrice wilde worden. De 67-jarige Weinstein riskeert 25 jaar cel. Hij is in de rechtszaal onmiddellijk aangehouden en is geboeid naar een cel gebracht. Rechter James Burke bepaalt 11 maart de strafmaat.