Trump vergelijkt zichzelf met filmschurk

In een tweet die hij dinsdag de wereld in stuurde, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zichzelf vergeleken met filmpersonage Captain Bligh. Deze scheepskapitein uit Mutiny On The Bounty staat vanwege de sadistische behandeling van zijn bemanning bekend als een grote filmschurk.

Trump verklaarde maandag tot groot ongenoegen van de gouverneurs van een aantal staten dat hij bepaalt wanneer zij het publieke leven weer moeten opstarten. Onder meer de gouverneurs van New York en Californië hebben laten weten dat zij die beslissing voor hun eigen staten zullen nemen.

"Vertel de democratische gouverneurs maar dat Mutiny On The Beach een van mijn favoriete films is", twitterde Trump dinsdag. "Het is op z'n tijd verkwikkend een ouderwetse muiterij te zien, zeker als de muiters de kapitein zo hard nodig hebben. Te makkelijk!"

De president lijkt te denken dat Bligh in de film de grote winnaar is, maar in het verhaal drijft de bemanning de tirannieke kapitein van zijn schip. William Bligh staat op verschillende lijstjes met de grootste filmschurken. Het American Film Institute plaatste hem een aantal jaar geleden nog op nummer 19 van de lijst met grootste schurken, een plaats achter de haai uit Jaws maar voor de man die Bambi doodschiet.

Het is niet duidelijk welke versie van de film op het favorietenlijstje van Trump is beland. De oudste Mutiny On The Bounty stamt uit 1935 met Charles Laughton en Clark Gable in de hoofdrollen. In 1962 speelden Trevor Howard en Marlon Brandon de kapitein en zijn eerste stuurman. In 1984 kwam het verhaal nog eens in filmvorm uit, toen onder de titel The Bounty, waarin Anthony Hopkins de kapitein speelt en Mel Gibson de stuurman.