Prins: ‘Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen’

Het maakt prins Willem-Alexander en prinses Máxima niet uit hoe ze straks, als ze koning en koningin zijn, door burgers worden aangesproken. 'Ik ben geen protocolfetisjist', zegt de kroonprins in een interview van de NOS en RTL Nieuws, dat woensdag op tv wordt uitgezonden. 'Mensen mogen me aanspreken zoals ze willen, omdat ze daarmee op hun gemak kunnen zijn.' Máxima: 'Iedereen noemt me Máxima hoor. Uiteindelijk, koningin of prinses, het doet er niet toe. Het is meer wat wij vertegenwoordigen dan de titel'. De houding van het paar wijkt af van die van koningin Beatrix. Zij wilde het liefst met 'majesteit' aangesproken worden. 'Het feit dat ze, Willem-Alexander en Máxima, dat zeggen, zegt wel iets. Het zegt dat er een nieuwe wind gaat waaien', meldt Dorine Hermans, biograaf van de Oranjes, zaterdag in RTL Nieuws. Koningin Juliana liet zich vaak aanspreken met 'mevrouw'. 'Majesteit' is de officiële aanspreektitel van de koning en de koningin. Voor Willem-Alexander wordt dat voluit 'Zijne Majesteit de Koning' en voor Máxima 'Hare Majesteit de Koningin'. Na de troonswisseling zal koningin Beatrix als prinses Beatrix door het leven gaan. Zij hoort dan aangesproken te worden met 'Koninklijke Hoogheid'.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tayelrand

  Van deze opmerking gaat hij nog spijt krijgen…

 2. Dead Silence

  Siert de man. Heb wel de indruk dat het koningspaar meer tussen de mensen staat.

 3. WimB

  Kunnen we eindelijk onderstaande artikelen schrappen en het doen met de wetten die voor alle burgers gelden. We beginnen langzamerhand op een moderne staat te lijken.

  Artikel 111 W.v.S.: Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.

  Artikel 112: Opzettelijke belediging van de echtgenoot van de Koning, van de vermoedelijke opvolger van de Koning, van diens echtgenoot, of van de Regent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Reacties niet toegestaan