Edwin de Roy van Zuydewijn maakt zijn mediacomeback en hij is nog altijd boos

Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van Prinses Margarita de Bourbon de Parme, leidt tegenwoordig een kluizenaarsbestaan in Zuid-Europa. Dat blijkt uit een reportage die EenVandaag donderdag uitzendt. De Roy van Zuydewijn vertelt hij over zijn tot op de dag van vandaag voortdurende strijd tegen de koninklijke familie. Zijn gevecht om eerherstel, zegt hij, kan hij niet opgeven. Al heeft hij dat vaak overwogen. Hij moet door. "Ik word er moe van. Heel moe van!" zegt hij. "Waarom, waarom moest ik kaltgestellt worden?"  Hij leeft in een afgelegen vakantiehuis in het zuiden van Europa midden op een berg, slechts vergezeld door zijn hond Pablo. Vrienden en familie betalen zijn huur en stoppen hem wat geld toe. Breed heeft hij het geenszins. Hij houdt zich bezig met het afronden van zijn boek, dat binnenkort in het Engels moet verschijnen. Het contrast met tien jaar geleden is levensgroot. Hij woonde toen op kasteel Bartas, in Zuid-Frankrijk, met zijn toenmalige vrouw, Prinses Margarita de Bourbon de Parme, het nichtje van Koningin Beatrix. Hij ontdekte toen dat hij wordt afgeluisterd, zijn doopceel wordt gelicht, er worden geruchten verspreid dat hij AIDS heeft en zijn Sociale Dienstdossier komt op straat te liggen. Samen met Margarita stapt hij eerst naar Koningin Beatrix om verhaal te halen, omdat ze vermoeden dat de tegenwerking vanuit de koninklijke familie komt, met name vanuit Prins Bernhard. En daarna naar de pers. Zo kwamen we dankzij De Roy en zijn boze vrouw van alles te weten over de koningin Uiteindelijk keert Margarita De Roy van Zuydewijn de rug toe. Kasteel Bartas wordt verkocht en sindsdien ligt er beslag op alle spullen van De Roy van Zuydewijn. Dit voorjaar wordt de kwestie Edwin de Roy van Zuydewijn opnieuw actueel. Schrijfster Jutta Chorus interviewt voor haar boek over Koningin Beatrix oud-hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant, die tijdens de laatste jaren van Prins Bernhard veel contact met hem had. Broertjes beweert dat Bernhard 'De Roy van Zuydewijn een gevaarlijk projectiel vond, dat uitgeschakeld moest worden'. Het bevestigt de stelling van De Roy van Zuydewijn en Margarita dat Bernhard achter de acties jegens hem zat. Broertjes bevestigt dat, maar wil er voorlopig niet over praten. "Als Broertjes dit citaat eerder had gepubliceerd, had ik nog op Bartas gewoond met Margarita en twee, drie, vier kinderen", stelt De Roy van Zuydewijn donderdag.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. iembam

  eer herstel? een waardig mens bepaald zijn eigen eer. Daar heb je de koning toch niet voor nodig.

  Ik wil niet bagatelliseren wat er is gebeurd, maar kom op zeg. Move on!

  goeie foto trouwens…

  • Toine Thielen

   Hij is natuurlijk ontzettend verontwaardigd en wil wraak, als een persoon dat heeft die er niet mee om kan wordt het je leven. 😎

   (in antwoord op iembam)
 2. ikookeven

  Wat ik me altijd afvraag bij hem: Wanneer kan hij het verleden het
  verleden laten. Laat het los! Als hij dat gedaan had, dan had hij nu een
  leuke vrouw en ook 3, 4 kids! Ik heb ook veel meegemaakt, maar verder
  gaan heeft gewoon meer zin, dan verbittert te blijven.
  Ik vond hem vroeger wel een aantrekkelijke vent, maar zoals ie in het leven staat is ie dat mijns inziens niet meer.

 3. Har Davids

  Wat gaat ons, simpele burgers, dit verhaal eigenlijk aan? Edwin zal misschien ook wel uit opportunistische redenen deel zijn gaan uitmaken van de familie, zoals anderen dat ook gedaan hebben. Het naadje van de kous zullen wij nooit te zien krijgen, denk ik, daarvoor heeft de familie te veel invloed.

 4. Guest

  Interessant, je denkt dat “ikookeven”een simpele burger is?? Of sprak je in het algemeen 🙂 Hoe dan ook, (besides that you really have no idea who i am… :-)) ik vind dat die man weleens zijn handen uit zijn mouwen mag steken. In plaats van een slachtofferrol te spelen en zijn kennissen en familie te laten betalen voor zijn onderhoud. Hij kan toch wel iets??

 5. Niegol

  Gut gut gut, meneer is uit zn kasteeltje geschopt en woont nu in een vakantiehuis op een berg waar hij zonder ervoor te werken onderhouden wordt.
  Verder doet ie niets, maar zwelgt hij in zn eigen zieligheid.

  Wat heb ik toch een medelijden met m…

  • Toine Thielen

   misschien heeft ie nog eens geld voor een psychiater of zo die hem ff uit de slop trekt Ha haha misschien heb je wel gelijk, He’s a King without a castlle

   (in antwoord op Niegol)
  • Kristi

   Precies, ik dacht meteen hetzelfde! Hij heeft inmiddels toch genoeg tijd gehad om een gezellig handeltje op te zetten en níet door zijn familie onderhouden te worden?

   (in antwoord op Niegol)
 6. catchit64

  Laten we een fonds oprichten misschien redt hij het dan.
  “Help Edwin de zomer door” Giro 12345

  Wat een pannenkoek

 7. Jeroen Biegstraaten

  De man heeft recht van spreken, hij is gewoon kapot gemaakt.
  Onderschat de Oranjes niet,ze hebben meer macht en vrienden dan jij en ik.(En De Roy).

 8. Astrid

  Edwin is een man naar mijn hart. Een man die altijd naar eer en geweten heeft gehandeld en ook niet anders kon en kan. Als iedereen zo rechtschapen en recht-door-zee was als hij zou de wereld er heel anders uitzien! Alle respect voor deze man, zijn daadkracht en zijn doorzettingsvermogen.

 9. ikookeven

  Uiteindelijk heeft hij geheel gelijk over alles. En inderdaad, die Oranjes willen niet dat ze “ontmantelt” worden. Dus ja, overal wordt die man tegengehouden. Ik begrijp heeel goed, dat dat enorm zwaar is. En ik gun hem het allerbeste.

  • Toine Thielen

   Nee dat weten ze nog wel uit ’45 dat als iets ontmantelt wordt werkt het meestal niet meer ! dus doen ze net of het niet meer bestaat struisvogelpolitiek en weg zijn ze. Maar idd. die Edwin wil de smurrie boven tafel brengen hij kan daar niet zo goed met om en de oranjes op hun beurt kunnen weer niets met zo iemand ! tsja… dan maakt macht korte metten met je, En nu loopt hij zelf als een tijdbom rond met frustraties straks moet hij zelf ontmanteld worden maar dan wel door een psychiater. en dan zeggen ze zie je nou wel dat hij niet goed bij zijn hoofd is en onzin uitkraamt wordt hij nog voor gek versleten ook haha ha misschien kan hij er een boek over schrijven Het geheim van de oranjes zal wel niet gepubliceerd gaan worden vrees ik ! ha haha ha

   (in antwoord op ikookeven)
 10. Anna

  Die zgn oranje familie hangt van leugens en intrige’s aan elkaar , er zit geen druppel koninklijk / blauw bloed meer in , een hypocriete bende nep figuren , als die beerput zou opengaan en ik denk dat de Roy daar veel vanaf weet . Maar waarom hebben ze .die man het leven onmogelijk gemaakt , tja Bilderbergjes en andere bobo’s hebben het voor het zeggen , het gepeupel (in hun ogen ) slikt alles als zoete koek , blijf maar met vlaggetjes zwaaien , de zakkenvullers lachen zich wezenloos .

 11. Astrid

  Nu kijken naar de reportage van Eenvandaag. Ik moet zelf nog even wachten tot de reportage verschijnt op Uitzending Gemist, want ik zit op een andere berg in Zuid-Europa.

Reacties niet toegestaan