Zanger Wang wel degelijk boos op Gordon, maar hij durft het niet te zeggen

De Chinees Xiao Wang, die in Holland's Got Talent slachtoffer was van een aantal Chinezengrappen van Gordon, houdt zich voorlopig op de vlakte. In een interview met het AD laat hij tussen de regels door wel blijken dat hij "allerminst blij is" met de opmerkingen. Hij houdt zich op de vlakte omdat hij bang is voor RTL Het AD zocht de 30-jarige promovendus economie en bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen op in de stad. Hij maakt een licht aangeslagen indruk. Maar hij vindt er natuurlijk wél wat van. 'Ik kan er alleen echt geen commentaar op geven,' zegt Wang met aarzeling. De promotie begeleider van Wang, professor Dolfsma, zegt dat zijn pupil wel degelijk gebukt gaat onder de grappen van Gordon. "Wang is geschrokken van het contract dat hij voor deelname moest tekenen" legt begeleider Dolfsma uit. "Hij is bang dat hij geen enkele reactie mag geven over het incident en dat hij zijn zangtalenten nooit in andere shows mag laten zien" vervolgt Dolfsma in het AD. Dolfsma laat weten dat Wang naar buiten zal treden met een verklaring als hij zeker weet dat er geen juridische belemmeringen meer zijn. Dan zal duidelijk naar voren komen dat de Chinees de grappen erg onprettig vindt, zegt Dolfsma.

Bron(nen):   AD      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  BNR’s Mark Beekhuis zei het gisteren heel treffend: zonder na te denken word er Onmiddelijk geroepen dat er geen sprake van discriminatie is. Gordon met zijn slippertje, de zwarte piet discussie, en nu de afgewezen neger.

  Het probleem zit hem in de aanname dat als het niet zo bedoeld is het dus niet waar is.

  We staan meteen in de stellingen en roepen ‘Onzin!’ – want we hebben het niet zo bedoeld. Maar dat is maar de helft van het verhaal: hoe wordt het ontvangen?

  • Heldoppantoffels

   Eens, hoe woorden worden ontvangen lijkt steeds minder relevant. Dit voorbeeld met Gordon is misschien niet grappig meer en mogelijk hebben wij samen niet meer zo goed door dat onze normen en waarden afglijden naar bedenkelijk niveau.

   Tegelijk kennen wij ook een langere periode waarin teveel asielzoekers, allochtone mensen behandeling kregen met fluwelen handschoenen. Tevelen spuwden op onze samenleving door misbruik te maken van voorzieningen of ander asociaal gedrag en niemand mocht er over klagen want dan was je een racist.

   Het is een dun lijntje waarover gelopen moet worden. Hou respect voor elkaar en tolereer tegelijk geen misbruik van de goede wil in een land.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
  • RhodBerth

   Hoe het wordt ontvangen is een relevant onderwerp, maar die staat wel in een breder daglicht dan deze chinees alleen, namelijk dat Gordon een enorme hufter is die door heel veel mensen niet leuk gevonden wordt. (en door een groot aantal ook wel)

   Waaorm zouden we deze ‘grappen’ van Gordon op een andere manier behandelen dan al die andere keren dat hij gemakkelijk op een simpele manier flauwe grappen maakte over kandidaten?

   Natuurlijk is meneer Wang niet blij, ik zou ook niet blij zijn als ik daar op het podium had gestaan en Gordon had wat gezegd over m’n kromme neus.

   Aan de andere kant: je gaat op zo’n podium staat en je weet dat je door de mangel gehaald kan worden. Zelf kijk ik niet naar dit soort tv shows.

   Het mooi van Nederland blijft toch dat mensen hum mening vrijuit mogen delen, zelfs als het een flauwe domme grove suffe mening is.

   En dan is het ook mogelijk dat je de mening fanatiek de ether instuurt dat het allemaal weer racisme is. Dat is grote onzin natuurlijk want het is geen racisme. Het is lompe domme flauwe grappenmakerij, en dat is Gordon. Moet alles meteen weer in het hoekje van de racisme worden gestopt zodat we weer moraliserend met onze vingers kunnen zwaaien?

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • Bart Matthesius

    Dus je zegt eigenlijk dat het niet uit maakt of de belediging over ras / kleur gaat, het is een belediging, dat is waar het om gaat.

    Je hebt wel een punt, maar ik ben niet overtuigd: ligt een belediging over kleur / ras gevoeliger? Was Dhr Wang minder aangedaan geweest als de grap over zijn kromme neus ging, om jouw voorbeeld aan te halen? Ik weet het niet, maar mijn gevoel zegt van wel.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     De belediging van sommige rassen / kleuren ligt gevoeliger dan anderen. Dat zegt in feite al genoeg, er wordt gediscrimineerd op wat er discriminatie is.

     Als ik in Belgium Got Talent op het podium zou staan en ik zou door de Vlaming ter plaatse voor Zuinige Kaaskop worden uitgemaakt dan zou dat zeker niet dezelfde impact hebben als dat een Marokkaan in Holland Got Talent voor Besneden Bruine Bol zou worden uitgemaakt. Ik denk dat de chinezen /aziaten er een beetje tussenin zitten qua gevoeligheid.

     Dat is verklaarbaar, hoe meer kleur er in het gezicht zit, hoe meer sprake er is van daadwerkelijke racistische gevoelens die bij sommigen leven. Bij een afrikaan is de kans op echte discriminatie echt aanwezig, bij een Hollander niet echt.

     De conclusie is: pas als je echt grappen over elkaars afkomst kan maken is er kennelijk geen sprake meer van racistische gevoelen.

     Neem Belgen moppen als voorbeeld, juist omdat we de Belgen zo aardig vinden en hen zo waarderen durven we zoveel moppen over ze te maken. Geen belg die er boos over wordt, sterker nog, ze maken moppen terug. Dat is de ideale situatie, dat je elkaar op de hak durft te nemen zonder dat het kwaad bloed zet.

     En dat is ook meteen de moeilijkheid in Nederland. Racisme wordt echt steeds meer naar achter geduwd, dus gaan ook steeds meer mensen wat losser om met ‘goedbedoelde’ grappen over de achtergronden van mensen. Neem dat bedrijf dat in het nieuws was. Nu blijkt dat er grappen in het bedrijf gemaakt werden juist met die afrikaan die er werkten. Kennelijk was de sfeer zo goed dat de afrikaan grappen over de hollander maakte en de hollander over de afrikaan. Helaas was die hollander zo dom om de grappen in officiele interne communicatie te zetten die ook nog eens per ongeluk publiek werd.

     Dat is ook precies ook de reden waarom in NL zoveel mensen niks snappen van het ‘zwarte piet is racisme’ argument. Er is helemaal geen sprake meer bij die mensen van negatieve gevoelens jegens zwarte mensen, en dus staat zwarte piet in een positief plaatje. Voor sommige zwarte nederlanders is racisme nog steeds actueel, dus voelen zij pijn bij zwarte piet.

     Maar de oplossing is dus juist dat we naar de situatie moeten dat zwarte piet leuk is (terwijl hij zwart is) voor iedereen. Zwarte Piet weggooien is eigenlijk een paar stappen terug.

     De mensen die pijn voelen door zwarte piet komen juist verder als ze leren wie Zwarte Piet echt is (geworden): een positief symbool!

     Zolang mensen echter liever slachtoffer zijn dan dat ze accepteren dat ze serieus genomen worden, en daarom JUIST het onderwerp zijn van grappen, raken we niet vooruit, en blijft racisme een issue.

     (in antwoord op Bart Matthesius)
     • Spiegelbeeld

      Wat een grote onzin verkondig je hier met het bagatelliseren en goed praten van racisme. Die afrikaan di niet werd aangenomen was puur om racistische motieven. En ja kan dan wel zeggen ja hoor het was een grap, maar dat wordt pas gezegd nadat het bekend werd.

      Slaap jij maar verder en praat het maar goed. Als ik zou zeggen ongelovige varken. Het is maar een grap hoor. Hey brilsmurf. Ach zeg het is maar een grap. Hey lekker ding je bent zover gekomen met je uiterlijk en niet met je talent Haha het is maar en grap hoor. Vraag maar aan die lekker ding/ brildrager/ongelovige of hij dat nog grappig vindt.

      Je ziet dan de ander niet als een mens, maar als iemand die een bril draagt, kleur heeft, een geloof heeft etc. En is dus gewoon rasecht discriminatie. En niks anders!

      Het probleem moet benoemd worden!

      Zolang men discrimineert blijft het een issue. En niet zolang men geen grappen mag maken.

      Helaas wordt vrijheid van meningsuiting misbruikt. Ga maar na in een relatie als je iemand verbaal blijft vernederen heeft het wel effect. Op een gegeven moment gaat het mis. Dus je mag alles zeggen wat je wilt behalve als je iemand kwetst of haat zaait.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Je negeert mijn argumenten totaal. Dat ten eerste.
      In feite herhaal je alles wat in je eigen straatje past. Waar is de dialoog gebleven, de discussie?

      Mijn
      eerste reactie was ook: die man moet op staande voet worden ontslagen.
      Tot ik wat meer feiten kreeg, toen bleken de zaken genuanceerder te
      zijn. De stagiair was niet afgewezen omdat het een zwarte zou zijn maar
      omdat hij weinig ervaring had met computers. Dat stond ook in die brief.
      Verder kreeg ik iets mee van de bedrijfscultuur. Nieuwe feiten en
      inzichten leidde bij mij tot een nieuwe mening. uiteraard is die nog
      steeds beperkt omdat ik de volledige situatie niet ken. Net zo min als u
      die kent, maar ik heb het idee dat u helemaal uw mening niet bijstelt, u
      dramt gewoon uw eigen inzichten door zonder in te gaan op de
      tegenargumenten van de ander.

      Zoals ik al zei: Gordon was
      beledigend, en de ‘grap’ van die medewerker kan ik totaal niet
      waarderen. Het is domme botte flauwe smakeloze humor waar ik weinig
      goeds voor te zeggen vindt.

      Maar dat maakt het nog geen racisme. Gelukkig maar.

      Een
      grap relativeert iets of iemand, dus dat is inderdaad heel vaak op
      basis van een karikatuur, een eigenschap, een gewoonte, een gebrek, een
      afkomst, etc. Soms zijn die grappen heel goed, en kan iedereen er om
      lachen. Soms zijn ze om te huilen. Maar op het moment dat we op elke
      grap een juridische ‘het zal wel racistisch zijn’ zak met zout leggen
      dan blijft er van de humor niks over en dan moeten we al onze woorden
      altijd op een goudschaaltje wegen. Ik heb weleens een grap gemaakt die
      ik leuk bedoelde en niet ten koste van iemand, maar toen ik ‘m maakte
      zag ik een gezicht betrekken en snapte ik ineens dat ik iets doms had
      gezegd. Wat ik leuk en grappig bedoelde bleek grof en kwetsend te zijn.
      Dat zal die medewerker van die ICT shop nu ook wel denken: wat ben ik
      dom geweest! Maar bij sommige mensen is er nooit genade, barbertje moet
      altijd aan de hoogste boom hangen. Zo iemand ben jij kennelijk, er is
      geen plaats voor relativering en nuance.

      Verder vraag
      ik je eens op mijn argumenten in te gaan ipv het nogal ongefundeerde
      “Het is gewoon racisme”, het herhalen van je stelling maakt de stelling
      nog niet waar.

      (in antwoord op Spiegelbeeld)
   • Pietje_Precies

    ja mee eens, De zender van de boodschap moet nadenken over hoe deze ontvangen wordt. Je hoeft geen racist te zijn om wel een boerenlul te zijn.

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. Spiegelbeeld

  “Nederland is een tolerant land hoor. Er is helemaal geen discriminatie.”
  Maak dat de kat maar wijs

  • Prikker

   Ik weet dat er een discussie over racisme en Zwarte Piet is, maar over
   discriminatie heb ik nog niemand in de media horen klagen hoor…
   Zou het kunnen zijn dat je de begrippen racisme en discriminatie soms door de war haalt ?

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
 3. catchit64

  Fatsoen? Met de F van flapdrol in zijn geval

 4. Pietje_Precies

  niet gelijk de racismekaart spelen. Gordon is heus geen racist als ie een flauwe grap maakt. Het is wel gewoon een platte boer, die duidelijk niet weet hoe zich te gedragen. De “grappen” zeggen echt meer over Gordon dan over een Chinees.
  Ik vond dat vooral Gordon zich onsterfelijk belachelijk maakte. En dat mag ook gewoon in dit land. Bovendien diskwalificeerde hij zich als jurylid, want er is een machtsverhouding tussen beoordelaar en de beoordeelde.
  De Chinese meneer begon al met een achterstand en kon nooit van repliek dienen. Bovendien weet Gordon hoe om te gaan met camera’s en voor een deelnemer is dat een stuk spannender.
  De zender had Gordon vriendelijk moeten bedanken voor zijn inzet, maar zijn plek aan een ander moeten geven.

Reacties niet toegestaan