Gekift tussen Femke Halsema en Sylvia Witteman

Femke Halsema - oud leider van GroenLinks - en Sylvia Witteman - columniste en vrouw van de hoofdredacteur van De Volkskrant zijn slaags op het internet. Halsema begon. In een column op de Correspondent, die gaat over de Nederlandse elite, zegt ze een hekel te hebben aan mensen die wel bij de elite horen maar doen alsof ze heel gewoon zijn.  "Geld, podium en invloed zijn er in overvloed, maar het bestaan ervan wordt weggestopt ten gunste van een zorgvuldig gekweekt, publiek imago van ‘gewoon zijn.’ Denk aan Linda de Mol, Sylvia Witteman. Het is een onschuldige vorm van ontkenning, van het spelen van ‘the girl next door’, terwijl in werkelijkheid maar weinig mensen zich hun buurhuis kunnen veroorloven." Witteman boos. In de reacties en op twitter toont ze haar woede. “Dus iemand die drie keer modaal verdient en stukjes schrijft in een krant kan niet ‘gewoon’ zijn? Kun je me precies vertellen wat de inkomensgrens is waarboven iemand niet meer ‘gewoon’ kan zijn? En bij welke beroepen iemand nog wel ‘gewoon’ kan zijn en bij welke beroepen niet? Moet ik soms foto’s sturen van mijn verzakte bovenwoning? Of van de H&M-kleren die we dragen? Wat is Nederland toch een kutland. Bah. Bovendien, Femke: ik denk dat jij minstens drie keer zoveel verdient als ik. Dan zal jij wel helemáál niet meer ‘gewoon’ kunnen zijn. Ik ben altijd openhartig geweest over mijn ‘bevoorrechte’ positie. Ik vind niet dat mensen die goed verdienen zich daarvoor hoeven te schamen. Femke, jij bent met dit soort hypocriete aantijgingen de zeis die het Hollandse maaiveld kort houdt. Trouwens, ook Linda de Mol is er altijd eerlijk voor uitgekomen dat ze rijk en bevoorrecht is. Heel wat rijker dan ik overigens, al vind ik dat dat er niets toe doet. Voorts ben ik al 15 jaar columnist voor de Volkskrant, waar mijn echtgenoot sinds 3 jaar hoofdredacteur is. Bij de Volkskrant verdien ik iets minder dan 50.000 euro bruto per jaar. Wat verdien jij, Femke?”

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Heel erg grappig, als er iemand in Nederland elitair is, is het Femke Halsema, de Tsarina van de grachtengordel, wel. Maar dat heeft ze blijkbaar zelf totaal niet door.

  • André Somers

   Dat heeft ze wel, maar ze ontkent dat niet. Dat is het punt.

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Huh? Heeft Femke dan een hekel aan zichzelf?

    (in antwoord op André Somers)
    • Maarten Haisma

     huh? zou je jezelf moeten hekelen als je elitair bent?

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      “In een column op de Correspondent, die gaat over de Nederlandse elite, zegt ze een hekel te hebben aan mensen die wel bij de elite horen maar doen alsof ze heel gewoon zijn. ”
      Ik ben natuurlijk wel voor Femke in deze fittie.

      (in antwoord op Maarten Haisma)
 2. Jannie Ooms

  Zo, dat is voorlopig EEN-NUL voor Sylvia Witteman…

 3. marianne martens

  mogelijk is de idee ontstaan doordat Femke zich jarenlang vreemd gedroeg als Groen- Linkser door zoveel mogelijk ultra -liberale ideeën te poneren en Sap een harde trap na te geven. Sylvia geeft in ieder geval de idee dat ze aardser, intelligenter en speelser is. Trouwens dat artikel van de Winter over haar was weer eens zo denigrerend van het beroerdste soort. Als je naar de Winter ademt heb je hem al diep gekwetst. Over bescheidenheid gesproken! Het interview in de VK was openhartig en ben dol op het onder uit schoffelen van de intense burgerlijkheid in dit land. Zijn maar weinig mensen die het kunnen en vooral durven. Moed, lef en mooi schrijven. Laten we lekker naar SOOF gaan.

 4. Dead Silence

  Beide dames zijn turbotrutten pur sang. Dan dit: “Femke: ik denk dat jij minstens drie keer zoveel verdient DAN ik.”
  Maar deze keer ben ik op de hand van mevrouw Witteman. Mevrouw Halsema is de personificatie van hypocrisie, en daabij ook nog eens contra-elitair in mijn optiek. Poeppraatster van het eerste uur, met dito subsantie in haar keel.

  • Gurnie

   “…drie keer zoveel verdient ALS ik” is overigens wel degelijk correct.
   Als u iemand wilt verbeteren, zorg er dan wel voor dat u zelf éérst de regels der grammatica beheerst. Het betreft hier geen vergrotende trap. De stijlfout die u hier maakt heet een hypercorrectie.

   (in antwoord op Dead Silence)
 5. Kees Cornelder

  Grachtengordelladies die aan het kissebissen zijn: te veel lege uren en dagen zeker. Take a job

  • marianne martens

   Witteman woont niet aan de gracht De daginhoud van beide dames lijkt mij niet juist geïnterpreteerd.Ooit gehoord van echtgenote, moeder van meerdere kinderen en werruk.

   (in antwoord op Kees Cornelder)
 6. Robin

  Witteman is m.i. een muts, Halsema een carriere politica die afhaakte. Ik gun beide dames een langdurig minimum inkomen, een scheiding en vier jonge kinderen. Niet perse in die volgorde.

 7. Cornelis Berend

  Femke Halsema, is dat die vrouw wiens passie om van Nederland een beter land te maken acuut was verdwenen toen ze haar zitdagenquota in de 2e kamer had bereikt om voor een life-time wachtgeldregeling, of iets dergelijks, in aanmerking te komen??

 8. speurtje

  Heerlijk: net de roddelkliek van SBS vs die van RTL. Maar dan anders. Toch? Maar ik ben een fan van Sylvia, Femke is alweer een tijdje bij me uit beeld. Randfiguur geworden, onbelangrijk.

 9. utsjaermets

  Heel nuttig leesvoer…Wie is de beste koketteur met zijn ‘gewone’ afkomst of salaris. Ik ben blij dat er geen problemen zijn in dit land.

 10. WimB

  Wie was die elite-voorganger van Halsema ook weer die, geboren in een nest van groot-aandeelhouders, tijdens de studie havenwerker en marxist ging spelen en na een aantal zeer sociaal bewogen politieke jaren, met swingende spoed zoveel publieke functies verzamelde dat hij ‘per ongeluk’ de Balkenende norm ruim voorbij schoot?

  Volgens mij zit GL vol met types die wel bij de elite horen maar doen alsof ze affiniteit met ‘het volk’ hebben. Daar hoeven ze de Wittemannen en Mollen niet voor op te zoeken.

 11. jan bosscher

  Zet m op Silvia!

 12. zo maar iemand

  Zo! Vijftig duizend voor wat stukjes schrijven in de krant. Dat is veel zeg!
  Overigens, hoe kan het toch dat als twee mannen ruzie hebben, het een ‘gevecht’ heet, en bij twee vrouwen ‘gekift’?

 13. Rijnbode

  Halsema plaatste haar stukje in De Correspondent. Dat is een elitaire gated community voor grachtbewoners. Dat zegt toch genoeg!

 14. JerushaG

  Goh, blijkt maar weer dat ieder er een geheel eigen opvatting op nahoudt over wie tot de elite behoort. Met veel geld op je bankrekening behoor je, mijns inziens, nog niet tot de elite. Soms wel tot de nouveaux riches.
  De elite is een kleine groep intellectuelen, scherpe denkers, die niet per se een dikke bankrekening hebben. Linda de Mol, bijvoorbeeld, is geen intellectueel, maar een overgeblondeerde – leunend tegen het ordinaire – slimme showbiz-madame die tot de nouveaux riches behoort. Goede smaak en een intellectueel denkvermogen is niet met geld te koop.
  Een deel van de elite kan ook wonen op kleine bovenwoningen met uitpuilende boekenkasten – denk aan filosofen en schrijvers. En die zijn soms helemaal niet rijk.

  • Tegendraads

   Uw definitie van ‘elite’ lijkt mij een zeer beperkte, en zeker geen
   afdoende als u het mij vraagt. De elite zoals die wordt aangehaald in de column wordt de groep mensen bedoeld die ervoor zorgt dat de dingen gaan zoals ze gaan omdat zij dat zo bedacht hebben. In die zin is de Nederlandse elite een soort middenklasse op de ladder van de elite, afgezien van enkele opperhoofden.
   Sowieso is Nederland een land dat in het verleden leeft, als een kurk drijvend op de aardgasbel in Grün, en de manier waarop er in Nederland over de elite wordt gesproken maakt dat weer eens pijnlijk duidelijk.
   Ik raad u aan om David Rothkopf’s Superclass eens te lezen als u wil weten wie wellicht de echte elite in Nederland zouden kunnen zijn, en dat konden voor een groot deel wel eens mensen zijn die niet
   in Nederland wonen, maar het hier wel voor het zeggen hebben omdat zij bepalen wat er allemaal mogelijk is voor onze regering en zakenleven.

   (in antwoord op JerushaG)

Reacties niet toegestaan