Mentel: zoals ik me nu voel, durf ik het nog even aan

Olympisch snowboardkampioene Bibian Mentel geniet van de momenten die ze nog heeft, zegt ze in de talkshow Humberto op RTL4. Het gaat momenteel iets beter met de tweevoudig Paralympisch Sporter van Nederland. Afgelopen vrijdag werd bekend dat ze uitzaaiingen in de hersenen heeft en dat genezing volgens haar artsen niet meer mogelijk is.

Mentel en haar man Edwin Spee kregen zo'n twee weken geleden het slechte nieuws te horen. De snowboardster heeft al ruim twintig jaar te maken met kanker die steeds weer terugkeert. "Twee weken geleden ging het echt slecht met haar", zei Spee in de talkshow van Humberto Tan. "Ik ben bij haar gaan liggen en ze werd gelukkig weer rustig. Sinds die dag is het weer beter gegaan. Het is prachtig dat die tijd ons nog gegund is."

Sindsdien zijn de medicijnen die de pijn moet onderdrukken aangeslagen, zei Mentels echtgenoot. "Het gaat, het is redelijk onder controle met de medicijnen", vertelde Mentel zelf via een videoverbinding. "Zoals ik me nu voel, durf ik het nog even aan."

Mooi moment

"We pakken elke dag weer als een mooi moment" zei Mentel. "Dat klinkt heel cliché. Ik ben blij dat ik niet van het ene op het andere moment uit het leven ben gerukt, maar de kans heb met mijn gezin en vrienden om me heen al die laatste dingen die je nog wil zeggen, te zeggen. Daarom is nu iedere dag een cadeautje."

Mentel zei te genieten van 's ochtends naast haar man wakker te worden met de zon in haar gezicht. "Mijn zoon die er is en mijn dochters die binnenkomen en een knuffel komen geven. Er is zo veel liefde om me heen."

De in 2018 gestopte snowboardster hoopt dat haar stichting, de Mentelitity Foundation, ook na haar overlijden nog veel kinderen kan helpen om meer uit het leven te halen. Desgevraagd heeft Mentel nog wel een boodschap. "Ga wat doen wat je leuk vindt. Ik ben heel snel mijn passie gaan volgen, ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb."