Alan Turing is na 60 vergeven dat hij homo was

Alan Turing was een van de belangrijkste mensen uit de tweede wereldoorlog. De briljante wetenschapper was de drijvende kracht achter het kraken van de code die de Duitsers gebruikte, Enigma. Daardoor waren de geallieerde vaak goed geïnformeerd over komende aanvallen en troepenverplaatsingen. De Turingmachine waarmee Enigma werd ontcijferd was de voorloper van de computer Het leverde hem echter geen pleinen en standbeelden op. Turing was namelijk homo. Enkele jaren na de oorlog werd Turing aangehouden voor onzedelijk gedrag, omdat hij seks had gehad met een man. Homoseks was tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië. Turing werd veroordeeld en kreeg de keuze: een celstraf of chemische castratie. Hij koos het laatste. Turing verloor zijn baan en pleegde in juni 1954 zelfmoord met cyanide. Hij was toen 41 jaar. Gerenommeerde wetenschappers, onder wie Stephen Hawking, probeerden de Britse overheid al jaren ervan te overtuigen om Turings straf te schrappen. In 2009 bood toenmalig premier Brown al wel zijn excuses aan voor de behandeling van Turing. Koningin Elizabeth heeft de Britse wiskundige Alan Turing nu postuum gratie gegeven. De veroordeling van Turing in de jaren 50 voor homoseksualiteit is daardoor ongedaan gemaakt. "Alan Turing was een bijzondere man die een hoofdrol speelde in de redding van dit land tijdens de Tweede Wereldoorlog", zei premier Cameron.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Gratie? Dat is een gotspe, ze moeten zich schamen.
  Volledige rehabilitatie is op zijn plaats, en inderdaad een standbeeld.

 2. Jannie Ooms

  Er is nog hoop dus, voor Onno Hoes.Over 50 jaar wordt hij tot Maastrichtenaar van de eeuw uitgeroepen…

  • Apekool

   Spijt me Jannie, maar dit ie echt een -1.

   Deze grootheid is een van de grondleggers van de informatietheorie en een daadwerkelijke held uit de 2e wereldoorlog. Hij is schofterig behandeld door zijn eigen land en nog altijd komen ze niet verder dan gratie verlenen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Je hebt gelijk: mijn reactie was ongepast. Met jou ben ik van mening dat Alan Turing schandalig is behandeld. Zijn verdiensten voor zijn vaderland waren onschatbaar, maar hij werd afgerekend op zijn geaardheid.

    (in antwoord op Apekool)

Reacties niet toegestaan