Rel over poster 12 Years a Slave

De makers van de slavenfilm 12 Years a Slave hebben de Italiaanse distributeur van de film gedwongen hun campagne aan te passen.

Op de poster van het hartverscheurende, waargebeurde relaas van een Amerikaanse slaaf in de 19e eeuw staan de blanke personages centraal in plaats van de Afro-Amerikanen waar het om gaat. Dat meldt het entertainmentblad Variety. De lancering van de posters eerder deze week leidde tot groot rumoer op internet.

Producent Lionsgate stelt de 'blanke campagne' in Italië niet te hebben goedgekeurd. Op de posters staan prominent Hollywoodsterren Brad Pitt en Michael Fassbender. Het echte hoofdpersonage, gespeeld door acteur Chiwetel Ejiofor, staat heel klein in een hoekje van de poster. Brad Pitt speelt in de film een kleine bijrol en Michael Fassbender speelt de sadistische slavenhouder die hoofdpersoon Solomon Northup koopt.

De zaak kwam aan het rollen nadat een Italiaanse blog een bioscoopposter van de film twitterde waarop wordt gesuggereerd dat Brad Pitt de grote ster van de film is. Pitt is overigens wel één van de coproducenten van het drama, dat wordt gezien als één van de grote kanshebbers bij de Oscaruitreiking eind februari. 12 Years a Slave draait vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen.