Monique van de Ven: spijt van Aktie Tomaat

Actrice Monique van de Ven kijkt met zeer gemengde gevoelens terug op de Aktie Tomaat!, waar zij begin jaren zeventig als jonge actrice aan mee deed. Dat bekent zij zaterdag in een interview in de Volkskrant.

De Aktie Tomaat! was een uiting van de onvrede die in die tijd leefde onder de nieuwe generatie over de elitaire gevestigde orde acteurs. In 1969, tijdens de premiere van De Storm van Shakespeare door de Nederlandse Comedie, gooiden jonge spelers tomaten naar de acteurs, onder wie Willem Nijholt. Dankzij deze revolte kwamen er meer experimentele, kleine toneelgezelschappen in Nederland.

Toch heeft Van de Ven gemengde gevoelens over de acties. "Er moest wel wat gebeuren, maar ik vond het lastig dat ik zo onaardig was tegen die gevestigde acteurs." Zelf heeft ze overigens nooit een tomaat gegooid. "Maar ik zat wel met mijn klasgenoten van de Toneelschool in Maastricht heel demonstratief met mijn armen over elkaar op de eerste rij. 'Zie maar dat je over ons heen speelt'."

De actrice - inmiddels zelf 61 - beseft nu hoe gênant dat moet zijn geweest voor de oudere acteurs toen. "Ik heb nu veel beter door hoe pijnlijk onze acties waren. Zij waren zo ontzettend goed, en wij wilden zulke drastische veranderingen doorvoeren. Ik vind dat we toch wel heel ver zijn gegaan om dat door te drijven."