Volkert van der Graaf heeft zijn eerste proefverlof achter de rug

Beroemd
maandag, 20 januari 2014 om 11:03
welingelichtekringen header 1
Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft zijn eerste proefverlof achter de rug. Dat meldt staatssecretaris Fred Teeven maandag. Details zijn niet bekend gemaakt. De komende maanden zal hij iedere maand minstens 24 uur op proefverlof gaan. Daarop heeft Van der Graaf recht, omdat hij in mei vrij komt. Dan zit tweederde van zijn straf van 18 jaar er op. Het proefverlof is omstreden: staatssecretaris Teeven was zelf tegen en ook premier Rutte was tegen. Volgens Teeven is er kans op maatschappelijke onrust en bestaat het risico op vergeldingsacties. LPF-aanhangers hebben in het verleden gedreigd met wraak Om Van der G. te beschermen tijdens zijn verlof, liet De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) eerder weten onder meer aan ’verhulling van zijn identiteit’ te denken. Wat dat precies inhoudt, is aan Teeven, maar volgens verschillende advocaten zullen dat tijdelijke ingrepen zijn. „Denk aan schmink, een plaksnor, zonnebril of een pruik. Daar kom je al een heel eind mee”, zegt er één. Dit is de zeer bondige brief waarin Teeven aan de Kamer meedeelt dat het verlof heeft plaatsgevonden
Datum 20 Januari 2014
Onderwerp Verlof Volkert van der G.
Tijdens het ordedebat van uw Kamer op 10 december 2013 is mij verzocht om een brief met toelichting over de uitspraak van de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) van 10 december 2013 met betrekking tot het verlof van Volkert van der G..
Zoals bij uw Kamer bekend heeft de beroepscommissie van de RSJ in bovengenoemde uitspraak bepaald dat aan Volkert van der G. algemeen verlof moet worden verleend. Het verlof dient uiterlijk op 1 februari 2014 voor de eerste keer en vervolgens maandelijks gedurende tenminste 24 uren plaats te vinden. Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden. Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen.
De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,
F. Teeven